05.10.2007. / 00:18

Autor: Marko Biočina

VELIKA POBJEDA

Dinamo pokorio Amsterdam

Nakon što je nizozemski Ajax u prvoj utakmici pretkola Lige u Maksimiru pobijedio Dinamo 1:0 rijetki su vjerovali da bi zagrebačka momčad mogla preokrenuti stvari u uzvratu. Ipak, to se dogodilo. Dinamo je pobijedio 3:2 i tako osigurao nastup u drugom europskom klupskom nogometnom natjecanju.

Za Dinamo su golove postigli Luka Modrić iz opravdano dosuđenog jedanaesterca i Mario Mandžukić koji je dvaput zabio, izborio spomenuti jedanaesterac s pravom ponio titulu igrača utakmice. Za Ajax je dva gola postigao njihov napadač Huntelaar, ali oba u produžetku kad je već sve bilo gotovo.

Dinamo je dobro ušao u utakmicu i odmah na početku naznačio kako bi u Amsterdam Areni mogao odigrati puno bolju utakmicu nego u Zagrebu. U tom razdoblju su modri nekoliko puta zaprijetili Ajaxovom vrataru, a najbolju priliku imao je Tadić kada je u 13. minuti glavom pogodio gredu.

Nagrada za takav pristup došla je u 34. minuti kada je Mandžukić srušen u šesnaestercu. Engleski sudac Clattenburg dosudio je jedanaesterac koji je sigurno realizirao Dinamov kapetan Luka Modrić. Do kraja poluvremena Ajax je pojačao pritisak, ali nije došao do izjednačenja. Najveće zasluge za to ima Dinamov vratar Koch koji je u 44. minuti sjajno obranio udarac Suareza, najopasnijeg domaćeg igrača.

U drugo poluvrijeme ajax je krenuo puno odlučnije i konstantno vršio pritisak na obrambenu liniju dinama. U tom periodu domaći su nekoliko puta bili vrlo blizu izjednačenja, ali je odlično branio Koch. Regularnih 90 minuta utakmice završilo je rezultatom 1:0.

Već na početku produžetka Dinamo je s dva gola Marija Mandžukića riješio pitanje pobjednika. Prvi je postigao glavom na dodavanje Mikića, a drugi nogom nakon dobre akcije Guele. Do kraj je Ajax uspio tek ublažiti poraz, a engleski sudac je propustio dosuditi čisti jedanaesterac za Dinamo nakon prekršaja na Luki Modriću.

Dinamo će tako svoj europski put nastaviti u Ligi UEFA, a 9. listopada će doznati imena svojih budućih suparnika.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika