05.10.2007. / 11:06

Autor: Nina Tomljanović

SABORSKA RASPRAVA

7 kandidata natječe se za pet sudačkih mjesta

U Saboru je u tijeku rasprava o listi kandidata za izbor sudaca Ustavnog suda

Jutros je u Hrvatskom saboru započela rasprava o listi kandidata za izbor sudaca Ustavnog suda. Odbor za Ustav i politički sustav listu je suzio na sedam kandidata koji se natječu za pet sudačkih mjesta, a o predloženoj listi kandidata raspravljaju saborski klubovi.

Na listu kandidata koji ulaze u uži izbor, od njih 17 koliko ih se prijavilo, Odbor je stavio Ivana Matiju (sudac Ustavnog suda), Zorana Pičuljana (zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu), Mirka Klinžića (predsjednik Općinskog suda u Zagrebu), Mirjanu Juričić (sutkinja Upravnog suda RH), Antoniju Kovačić (sutkinja Visokog prekršajnog suda), Alda Radolovića (predsjednik Županijskog suda u Puli) i Maria Jelušića (docent na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu).

Članovi Odbora, nakon što su prošloga mjeseca obavili razgovore sa svih 17 kandidata, najviše glasova dali su Matiji (12), potom Pičuljanu (11), Klinžiću, Juričić, Kovačić i Radoloviću (po 10) te Jelušiću (8).

Početkom prosinca mandat istječe osmorici sudaca Ustavnog suda. Riječ je o Smiljku Sokolu, Marijanu Hranjskom, Ivanu Mrkonjiću, Vici Vukojeviću, Petru Klariću, Emiliji Rajić, Ivanu Matiji i Jasni Omejec.

U srpnju je Sabor izabrao tri suca a to su Slježana Bagić, Marko Babić, Jasna Omejec kojoj je to drugi mandat, tako da je preostalo izabrati još pet sudaca Ustavnog suda.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika