05.10.2007. / 15:53

Autor: Martina Čizmić

GRADNJA LNG TERMINALA NA JADRANU

Hrvatske kompanije sigurno u konzorciju sa OMV-om

Priopćenje koje je jučer objavio OMV izazvalo je pravi šok u energetskim i političkim krugovima. Prema tom priopćenju u konzorciju za gradnju LNG terminala u Hrvatskoj nema hrvatskih tvrtki.

Na to je reagiralo Ministarstvo gosodarstva koje je tvrdi da se LNG terminal neće graditi bez hrvatskih kompanija koje u konzorciju imaju 25 posto vlasništva.

OMV se oglasio novim priopćenjem u kojem naglašava da su hrvatske kompanije dobrodošle u konzorcij te smatraju da će dati vrlo važan doprinos u realizaciji projekta. U osnivačkim dokumentima kompanije Adria LNG d.o.o članovi kompanije priložili su ponudu Vladi RH da nominira hrvatske kompanije za članove. Istaknuli su da su još u pregovorima s Vladom RH oko udijela hrvatskih kompanija u konzorciju.

Mladen Šourek, direktor LNG-a u INA-i kaže da hrvatski konzorcij ima 25 posto suvlasništva koje je podijeljeno između INA-e koja ima 14 posto, HEP-a sa 10 posto i Plinacra sa 1 posto udjela.

Taj postotak je usaglašen između većinskog vlasnika tvrtki Vlade i MOL-a. Nakon što se na Upravnom odboru INA-e raspravi o tom dogovoru i on se potvrdi, suvlasnici će potpisati Memorandum o razumjevanju i osnovati kompaniju Adria LNG d.o.o.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika