05.10.2007. / 16:27

Autor: Martina Čizmić

TRAGEDIJA NA KORNATU

Obitelji poginulih i obrana Slavice traže rekonstrukciju događaja na terenu

Tužiteljstvo odgovornim za izbijanje požara smatra Paška Petrinu koji je optužen da je bacio neugašeni opušak cigarete i tako izazvao požar u uvali Vrulje na Kornatu.

Na zagrebačkom Županijskom sudu pilot vojnog helikoptera koji je iskrcao vatrogasce na otok Kornat svjeodočio je više od tri sata.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o pilotu Nevenu Brozoviću, no nitko nije želio potvrditi njegov identitet. Poslije njega na saslušanju kod istražnog suca Branka Ivića pojavio se njegov kopilot Danijel Brezović.

Predviđeno je svjedočenje još dvojice mehaničara helikoptera, glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina i pilota putničkog zrakoplova Croatia Airlines koji je bio u vezi sa kanaderom tijekom gašenja požara na Kornatu.

Posadu kanadera istražni sudac ispitao je prije dva dana u Zadru. Inače, bivšem glavnom vatrogasnom zapovjedniku Šibensko-kninske županije Draženu Slavici pritvor je produžen za još mjesec dana. 

Odvjetnici obitelji poginulih vatrogasaca i obrana Slavice tražit će da se događaji rekonstruiraju na terenu sa svim preživjelim svjedocima. Smatraju da je rekonstrukcija nužna kako bi se utvrdile sve okolnosti i odgovornost za nesretan događaj u kojem je poginulo 12 vatrogasaca. Obrana Dražena Slavice smatra da je on donio sve odluke na temelju dostupnih informacija što su potvrdili i dosada ispitani svjedoci.

Istraga o tragediji na Kornatu vodi se na šibenskom Županijskom sudu, no sudac Ivić svjedoke saslušava u mjestima njihovog prebivališta. Tužiteljstvo odgovornim za izbijanje požara smatra Paška Petrinu koji je optužen da je bacio neugašeni opušak cigarete i tako izazvao požar u uvali Vrulje na Kornatu.

Sudac Ivić planira u istrazi saslušati još 30 do 40 svjedoka te provesti rekonstrukcije i vještačenja, te je zato teško govoriti kada će istraga biti završena. Rekao je da bi djelomična rekonstrukcija događaja trebala ispitati kretanje požara i let hellikoptera kojim su vatrogasci prebačeni na požarište.

Iz Ravnateljstva policije izvjestili su da su iskaz jedinog preživjelog vatrogasca u kornatskoj tragediji Frane Lučića uzeli na putu do zadarske bolnice i u bolnici u Splitu uz odobrenje liječnika. Službena bilješka o obavljenom razgovoru dostavljena je Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Inače, liječnički konzilij splitske Kliničke bolnice priopćilo je kako je sustavna infekcija kod Lučića pod nadzorom, no kako je njegovo stanje i dalje teško i životno je ugrožen. I dalje se provode mjere intenzivnog liječenja.

Vezane vijesti

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Policija istražuje prijetnje smrću Holy

Zagrebačka policija je potvrdila kako je dobila prijavu ministrice zaštite okoliša i prirode, Mirele Holy, kako joj prijete smrću u pismima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika