Objavljeno u Nacionalu br. 621, 2007-10-08

Autor: Eduard Šoštarić

REVOLUCIJA PROGRAMA GOOGLE EARTH

Vojne tajne na svakom računalu

NAKON POJAVE GOOGLE EARTHA, softvera koji omogućuje pregledavanje površine Zemlje, razotkriveni su vojni položaji koji su bili tajni pedeset godina

Ratna luka Lora u SplituRatna luka Lora u SplituHrvatska vojna infrastruktura, aerodromi, zrakoplovi, vojarne, radarski položaji, ratne pomorske luke potpuno su razotkrivene pojavom besplatnog softvera Google Earth veličine 10 megabajta. Radarski položaji s prilaznim putevima na Sljemenu i Borincima kod Vinkovaca, ratna luka Lora s vojnim brodovima na vezu pri čemu se mogu razaznati i raketne topovnjače, između ostalog i brod “Faust Vrančić”, kao i strani brodovi na suprotnom vezu, zrakoplovna baza Pleso s desetak helikoptera za otpis, MIG-ovi skriveni u za to predviđenim kaponirima i tri kanadera na stajanci zračne baze samo su mali dio onog što Google Earth otkriva na satelitskim snimkama o Hrvatskoj. Na zadarskoj zračnoj luci mogu se primijetiti dva vojna Pilatusa, jedan kanader i nekoliko zrakoplova pilotske škole Intercockpit.

Kad je sredinom 1995., neposredno prije pokretanja vojne operacije “Oluja” hrvatska vojna obavještajna služba zatražila od Francuske satelitsku snimku srpskih vojnih položaja i snaga Novosadskog korpusa uz granicu s Hrvatskom na Dunavu kod Batine, usluga je stajala desetak tisuća američkih dolara. Bila je to snimka iz zraka i to iz samo jednog kuta gledanja. Deset godina poslije, satelitske snimke bilo koje vojne baze, aerodroma, raketnog položaja, ratne luke, radarske postaje, bilo gdje u svijetu dostupne su svim korisnicima računala i to posve besplatno.

I ne samo to, položaj objekta može se okretati za 360 stupnjeva, snimka se može položiti posve horizontalno. Pomno čuvane vojne tajne skrivane više od pedeset godina razotkrivene su prije dvije godine. Revolucionarni program Google Earth funkcionira tako što spaja Google internet pretraživač sa satelitskim snimkama, zemljopisnim kartama, terenima i trodimenzionalnim zgradama kako bi svjetske geografske podatke stavio nadohvat korisnika računala. Nakon instalacije, korisnika će dočekati zemaljska kugla i dovoljno je samo odrediti mjesto na globusu kojeg se želi približiti i detaljno ga pogledati.

Revolucionaran iskorak u približavanju do jučer strogo zaštićenih vojnih tajni običnim ljudima, izazvao je veliko negodovanjeRAKETNA TOPOVNJAČA Hrvatske ratne mornarice snimljena s visine od 300 kilometara vezana je u ratnoj luci  Lora u Splitu, a na snimci se mogu primijetiti još dva broda HRM-a privezana na južnoj strani, dok se jevernije nalaze privezani strani brodoviRAKETNA TOPOVNJAČA Hrvatske ratne mornarice snimljena s visine od 300 kilometara vezana je u ratnoj luci Lora u Splitu, a na snimci se mogu primijetiti još dva broda HRM-a privezana na južnoj strani, dok se jevernije nalaze privezani strani brodovi državnika u Kini, Indiji, Australiji, Nizozemskoj, Južnoj Koreji, Izraelu i Tajlandu. Pri tome se upozorava na mogućnost da terorističke skupine bez imalo napora preuzmu s Google Eartha vrlo upotrebljive podatke o lokacijama vojnih objekata, postrojenjima, njihovom značaju, veličini te da uz pomoć satelitskih snimki udare po objektima krećući se najsigurnijim i nezaštićenim pravcima.

Pojavom Google Eartha britanski web portal Register pokrenuo je akciju Google Earth Competition gdje se pozivalo čitatelje da šalju fotografije na kojima se vide važni vojni objekti koji se inače u stvarnom svijetu ne smiju fotografirati. Stoljećima je vojskovođama od presudne važnosti bilo znati iza kojeg brda i u kojoj dolini čeka neprijateljska vojska, što se dogradilo ili premjestilo u rasporedu vojnih snaga, je li se pojavilo neko novo naoružanje, tražile su se skrivene baze u planinskim masivima. Kubanska kriza 60-ih godina prošlog stoljeća kulminirala je objavom snimki iz zraka o razmještanju sovjetskih raketa na Kubi usmjerenih prema SAD-u.


Inače, da bi se dobile takve informacije, čekalo se mjesecima, bile su skupe i nepouzdane. Satelitska snimka je nepogrešiva i analitičarima koji se bave više od dvadesetak godina proučavanjem snimki visoke rezolucije ne može promaknuti baš ništa pa čak ni nova puška na ramenu vojnika ili poderana vojna odora snimljena satelitom s visine od 300 kilometara.

Nije samo Hrvatska razotkrivena već i sve zemlje u okruženju: Srbija sa svojom najvećom zrakoplovnom vojnom bazom na Batajnici gdje se još primjećuju posljedice bombardiranja NATO-a iz 1999., potom radarski položaji na Zlatiboru, aerodrom u Nišu, vojarne na području Bujanovca uz granicu s Kosovom. Podgorica sa svojim vojnim aerodromom na kojem se mogu prepoznati deseci zrakoplova Super Galeb i Orao, te nekoliko helikoptera.

U Bosni i Hercegovini je zbog posebnog strateškog značaja visokom rezolucijom snimljen tuzlanski aerodrom Dubrave, donedavno američka vojna baza, potom kamp EUFOR-a u Butmiru pokraj Sarajeva, najveća tvornica zrakoplova bivše Jugoslavije na području mostarskog predgrađa Rodoč s pripadajućim kompleksom nekadašnje srednje zrakoplovne vojne škole koja je još uvijek u dobrom stanju dok pored zjape prazne brojne stajanke helikoptera.

KABUL: Snimka središta glavnog afganistanskog grada na kojoj se nalazi palača afganistanskog predsjednika amida Karzaija, tržnica i ministarstvo komunikacijaKABUL: Snimka središta glavnog afganistanskog grada na kojoj se nalazi palača afganistanskog predsjednika amida Karzaija, tržnica i ministarstvo komunikacijaAko se korisnik programa Google Earth nađe nad Kosovom već s poprilične visine može prepoznati obrise najveće američke vojne baze Bondsteel u blizini makedonske granice, a ako se posve približi bazi, kvaliteta snimke je toliko dobra da se mogu razaznati i tipovi automobila unutar baze. Za mnoge je u Hrvatskoj velika nepoznanica kamo su zapravo otišli hrvatski vojnici u Afganistan, gdje su smješteni, što osiguravaju, kako su došli, kojim se putevima mogu kretati. Uz program Google Earth i to je moguće vrlo precizno utvrditi: od satelitske snimke visoke rezolucije kabulskog aerodroma i cestovnih pravaca koji vode do vojne baze u kojoj su smješteni, gradske tržnice koju osiguravaju, predsjedničke palače, potom zelene oaza za bogate i slično. Tako je moguće na sjever i do aerodroma Mazar-e-Sharif kao i Chagcharana gdje su hrvatski obavještajci.

Međunarodni stručnjaci i analitičari koji se bave problematikom nacionalne sigurnosti smatraju da je sadašnji program Google Earth maksimum do kojeg upotreba satelita u komercijalne svrhe može ići, jer ako se nastavi sa snimkama još veće rezolucije ili s češćim vremenskim obnavljanjem, jer su trenutačne snimke stare godinu, dvije, vlade država neće dopustiti taj korak i učinit će sve da to spriječe. Primjerice, indijski predsjednik A. P. J. Abdul Kalam je 2005. na jednom predavanju policijskim časnicima pokazao satelitske snimke vrlo osjetljivih lokacija na indijskom teritoriju koje su preuzete s interneta. Upozorio je na opasnost od Google Eartha s obzirom na to da su teroristički napadi na indijskom tlu česti, a i odnosi sa susjednim Pakistanom nisu idilični. “Ako razgovarate s indijskim dužnosnicima, oni će vam reći kako misle da je komercijalna upotreba satelitskih snimaka nešto najgore što se ikad dogodilo”, izjavila je nedavno Theresa Hitchens, direktorica Centra za obrambene informacije u Washingtonu. U Australiji su se vlasnici nuklearnog reaktora Lucas Heights žalili kako su snimke s Google Eartha povećale mogućnost terorističkog napada na njihovo postrojenje, a u Velikoj Britaniji nastoje zabraniti mogućnost dobivanja sličnih snimki nuklearnih energetskih postrojenja. Google Earth ne dolazi sa snimljenim satelitskim snimkama, već ih se mora preuzimati s poslužitelja što znači da je poželjno imati što bržu internetsku vezu jer će tek tada dojam biti odličan, a poželjno je imati i nešto jače računalo. Funkcionalnost programa je vrlo jednostavna, većinu radnji moguće je obaviti mišem. Ako se okomiti satelitski pogled na površinu Zemlje učini dosadnim, moguće ju je prividno zakrenuti kako bi se dobio trodimenzionalan dojam.

Google Earth je mnogo više od atraktivno napravljene skupine satelitskih snimki zalijepljenih na reljef s dobrim animacijama i otkrivenim vojnim tajnama. Naime, integrirani su i Google Maps i Google Local servisi koji omogućuju snalaženje po prometnicama i točno traženje ulica, ali za sada samo za SAD i Veliku Britaniju. Putujete li u SAD, malo je vjerojatno da ćete se izgubiti budete li koristili Google Earth jer je velik broj gradova vrlo detaljno obrađen. Traži li se način kako automobilom stići do neke adrese, Google Earth ne samo da će prikazati detaljnu rutu i ispisati točne upute, već će prikazati i animaciju automatskog preleta cijele rute.

Besplatna verzija Google Eartha je ipak donekle ograničena. Za iscrtavanja različitih oblika ili uvođenje podataka iz GPS uređaja mora se kupiti Google Earth Plus po cijeni od 20 dolara godišnje. Za bolju kvalitetu fotografija te mogućnost snimanja animacija, potrebno je kupiti Google Earth Enterprise koji stoji 400 dolara godišnje.

Tri verzije Google Eartha

LARRY PAGE I SERGEY BRIN, osnivači najpoznatije internetske tražilice GoogleLARRY PAGE I SERGEY BRIN, osnivači najpoznatije internetske tražilice GooglePrva verzija je besplatna i ima ograničene funkcije. Google Earth Plus nudi podatke iz GPS-uređaja i iscrtavanje različitih oblika po cijeni od 20 dolara godišnje. Google Earth Enterprise nudi bolje fotografije i animacije za 400 dolara godišnje.

Vezane vijesti

Google između dvije vatre

Google između dvije vatre

Google je prošle godine iz svojih raznovrsnih ponuda na internetu obrisao više od pet milijuna sadržaja, internetskih stranica i adresa. Mjesečno ova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika