Objavljeno u Nacionalu br. 621, 2007-10-08

Autor: Ružica Đukić

EKSKLUZIVNO IZ BEOGRADA

'Iz Srbije širim biznis na Hrvatsku'

Veselin Jevrosimović, vlasnik i direktor informatičke tvrtke Com Trade otkriva kako je postao prvi srpski poduzetnik koji otvoreno investira i kupuje tvrtke u Hrvatskoj

Veselin Jevrosimović razvio je najveću informatičku tvrtku u Srbiji nakon što se 1996. vratio iz SAD-a i Njemačke; kaže da je imao sreće jer je u Srbiji tada težište bilo na duhanu, nafti i alkoholuVeselin Jevrosimović razvio je najveću informatičku tvrtku u Srbiji nakon što se 1996. vratio iz SAD-a i Njemačke; kaže da je imao sreće jer je u Srbiji tada težište bilo na duhanu, nafti i alkoholuVlasnik tvrtke New Technology, koja je nedavno otvorena u Zagrebu, 42-godišnji Beograđanin Veselin Jevrosimović, planira u tu hrvatsku podružnicu svoje poslovne grupacije ComTrade Group uložiti 15 milijuna eura.

Riječ je o grupaciji koja se bavi informacijskom i telekomunikacijskom tehnologijom a njezin osnivač, tvorac prvog srpskog kompjutera Veselin Jevrosimović, jedan je od najuspješnijih srpskih poduzetnika. Budući da se poduzeće New Techology, zasad, bavi samo distribucijom kompjuterske opreme, Jevrosimović namjerava kupiti neku od uspješnih hrvatskih tvrtki koja se bave softverom i tako tržištu ponuditi cjelokupnu uslugu vezanu uz informatičku djelatnost.

Jevrosimović je jedan od rijetkih srbijanskih poduzetnika uz čije se ime nisu vezivale nikakve političke afere. Godinama se bavio sportom, u bivšoj Jugoslaviji bio je juniorski reprezentativac u skoku s motkom, i svoj posao, kako kaže, doživljava kao natjecanje u kojem ne želi biti poražen. Čak ni po cijenu financijskog gubitka. Tako se mnogim poslovima, iako od njih nema zarade, bavi samo da bi imao primat na tržištu.

U razgovoru za Nacional otkriva zašto se 1996. iz inozemstva vratio u Srbiju, iako su mnogi građani Srbije u to vrijeme htjeli otići u inozemstvo. Priča i da je imao ponuda za političko djelovanje, ali ne i pritisaka od bilo koje vlasti. Najdraža mu je tema ipak tehnologija. Razvoj tehnologije na ovim prostorima vidi u udruživanju malih da bi se moglo konkurirati velikim tržištima.

NACIONAL: Nedavno ste u Zagrebu otvorili tvrku New Technology. Čime se ona bavi i u što namjeravate uložiti 15 milijuna eura?
- Tvrtka New Technology u Zagrebu dio je naše grupacije Com trade group. Trenutačno u Zagrebu imamo tvrtku za distribuciju kompjuterske opreme a dobili smo već i nekoliko strateških ugovora za Hrvatsku kao što su Fujitsu, Siemens, Hawlett-Packard i Toshiba. Poduzeće ima za cilj, osim distribucije, razvoj softvera i usluga. Planiramo kupiti poduzeće koje se bavi softverom, točnije, već smo u pregovorima s nekoliko velikih hrvatskih tvrtki. Do kraja godine trebali bismo sklopiti te ugovore. Budući da ComTrade Group u sljedećoj godini ima za plan ulazak na londonsku burzu, to bismo poduzeće pridružili našoj tvrtki Spinnaker.

NACIONAL: Možete li nam reći s kojim hrvatskim tvrtkama pregovarate?
- Ne bih govorio o tome jer smo još u fazi pregovora i nismo se odlučili precizno ni za koga, a imamo i potpisan ugovor o tajnosti.

NACIONAL: Osim što se bavite prodajom svjetski poznatih proizvođača računala i opreme, osmislili ste i nekoliko brandova, kao što je prvi srpski kompjuter ComTrade.
- Da, riječ je o proizvodima koji su se jakoo dobro plasirali na tržištu. Ovdje u Beogradu proizvedemo naših 300.000 računala godišnje što nije malo. Lansirali smo i brand Crypton, to su LCD televizori i MP3 playeri.

NACIONAL: Koji su smjerovi razvoja vaše tvrtke, za što ste se najviše odlučili?
- Com Trade ima tri smjera u kojima napreduje. Prvi je distribucija. Iz njega je, uostalom, Com Trade i nastao kao poduzeće. Imamo više od 40 ugovora svih svjetski poznatih proizvođača za područje cijele regije, a pod regijom podrazumjevamo Bugarsku, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Sloveniju. Drugi smjer je naša tvrtka CT Ratail. Imamo 30 maloprodajnih objekata u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. I treći smjer, koji nam u posljednje vrijeme donosi najviše dobiti, razvoj softvera i usluga preko naše tvrtke Spinnaker koja izrađuje softverska rješenja, i to ne samo za područje regije, nego i za Saudijsku Arabiju i Ameriku.


VESELIN JEVROSIMOVIĆ proglašen je menadžerom godine u Srbiji; na slici s Marijom Šerifović, pobjednicom Eurosonga, koja je dobila priznanje najvećeg promotora BeogradaVESELIN JEVROSIMOVIĆ proglašen je menadžerom godine u Srbiji; na slici s Marijom Šerifović, pobjednicom Eurosonga, koja je dobila priznanje najvećeg promotora BeogradaNACIONAL: Mislite li da je tržište elektroničke opreme zasićeno? Je li to jedan od razloga zbog kojih se, u posljednje vrijeme, više bavite razvojem softvera?
- Taj prostor je već dosta ograničen, ali nama je cilj distribucija koju ćemo razvijati svojim snagama od početka. Ipak, ne vidim tu prevelik izazov. Nama je cilj softver, gdje su zarade puno veće nego u hardveru. Što se tiče hardvera, ako godišnje napravite porast od 2 posto prihoda, smatraju vas uspješnim poduzećem. Mi smo uspjeli ponuditi stranom tržištu kapitala sistem ključ u ruke. To je sistem gdje imate i distribuciju, i razvijenu retail mrežu i razvoj softvera. I na stranom tržištu kapitala softverske tvrtke se vrednuju najviše. Zna se za veliki kraha IT kompanija na svjetskoj burzi potkraj 90-ih i tada su mnoge od njih propale. Strani investitori više nemaju povjerenja u tvrtke koje imaju samo jedan koncept, koje su usmjerene samo na jedno.

NACIONAL: Mogu li tvrtke s malih tržišta, poput hrvatskog ili srpskog, uopće konkurirati velikim igračima?
- Smatram da je budućnost lokalnih tržišta ove regije, kako bismo mogli udovoljiti velikim zahtjevima, u udruživanju. Na primjer, jedan veliki poslovni projekt uključuje 500-600 programera. Teško je naći toliku količinu ljudi, ako se samo lokalno orijentirate. Mislim da je naša budućnost u tome da zajedničkim snagama napadnemo velika tržište poput Saudijske Arabije i SAD-a, gdje Com Trade Group već ima i ugovore. To je bio i jedan od razloga otvaranja tvrtke New Technology u Zagrebu. Mislim da je Hrvatska u informatičkom smislu najveće tržište u ovoj regiji. Ali čak i kad usporedimo sva tržišta u ovoj regiji, mi smo i dalje premali u odnosu na jednu Mađarsku, gdje je informatičko tržište vrijedno preko 2 milijarde eura godišnje. U ovoj našoj regiji možemo sastaviti milijardu i pol, milijardu i 800.000. Sve to jasno govori u prilog objedinjavanju. I to ne samo u prilog objedinjavanju, nego i o zaostalosti u tom informatičkom pogledu. Jer, htjeli mi to priznati ili ne, mi smo još regionalno dosta zaostali.

NACIONAL: Koliko balkanska regija koju spominjete kasni za razvijenim dijelovima Europe?
- Sljedeći podatak to najbolje opisuje: prosječna IT potrošnja u Zapadnoj Europi je nekih 684 eura po stanovniku, a u Istočnoj Europi nekih 90 eura. U ovoj regiji koju mi spominjemo čak i manja, oko 55 eura po stanovniku. To znači da smo dosta zaostali, ali imamo i najveći rast. Moramo shvatiti da smo početkom 90-ih bili, a pritom mislim na bivšu Jugoslaviju u kojoj je bilo čak oko 22 milijuna ljudi, u informatičkom smislu ispred svih istočnih zemalja. Bili smo čak i ispred Rusije. A kad pogledate kamo su u kompjuterskom smislu danas otišle Rusija, Češka, Mađarska a gdje smo mi, to pokazuje kakv tehnološki zaostatak imamo.

JEVROSIMOVIĆ U ZAGREBU na nedavnom otvorenju nove poslovne zgrade svoje hrvatske tvrtke New TechologyJEVROSIMOVIĆ U ZAGREBU na nedavnom otvorenju nove poslovne zgrade svoje hrvatske tvrtke New TechologyNACIONAL: Kolika je u tim zaostacima razlika između Hrvatske i Srbije?
- Prošle je godine tržište u Hrvatskoj bilo oko 750-800 milijuna eura, dok je tržište Srbije bilo blizu 400 milijuna. Ove godine Srbija će prijeći tu granicu od pola milijarde eura. U tom regionalnom snislu Hrvatska je najveće IT tržište.

NACIONAL: Informatikom se bavite već dvadeset godina. Kako ste, budući da ste rođeni i odrasli u Beogradu, gdje nije nimalo bila razvijena ta vrsta tehnologije, ostvarili ovakav uspjeh? Kad ste zaradili prve novce i kako je izgledao vaš poslovni put do ovoga što je ComTrade danas?
- U Beogradu sam živio do svoje osamnaeste godine. Od dvanaeste sam se aktivno bavio atletikom. Bio sam prvak bivše Jugoslavije i reprezentativac u skoku s motkom. Jednom sam na natjecanju u Bugarskoj kupio trenirke koje sam poslije preprodavao. To je bio moj prvi zarađeni novac. U Beogradu sam završio i srednju elektotehničku školu. Nakon što sam u Sloveniji odslužio vojni rok, otišao sam u Njemačku baviti se atletikom i ondje sam ostao samo nekoliko mjeseci. Potom sam u Americi upisao studij menadžmenta. Prve sam dvije godine u Americi živio od sitne stipendije. U to vrijeme ekspandira PC biznis, do velike potražnje za računalima. Ja i cimer iz Caracasa počeli smo kupovati sitne komponente koje smo preprodavali u Venezueli. Tako smo poboljšali svoj studentski džeparac. Nakon studija nastavili smo se baviti tim poslom. S još trojicom prijatelja iz Venezuele registrirao sam tvrtku u Americi. Nedugo zatim preselili smo se u Düsseldorf, koji je u to vrijeme bio tehnološki centar Europe. Na početku smo smo krenuli samo s tržištem Njemačke koje je u to vrijeme bilo vrlo zasićeno i teško smo se probijali. Rekao sam: ajmo u Istočnu Europu. Jer to je tržište bilo nepoznanica i tako smo otvorili prve urede u Zagrebu, Beogradu, Rusiji i Češkoj. U međuvremenu smo uspjeli postati javno poduzeće i tada je krenula naša velika ekspanzija. Od 1990. do 1999. bili smo najveći akviziter kompjuterskih proizvoda i imali godišnji obrt veći od 12 milijuna dolara. Bili smo druga distribucijska kuća u svijetu. Krajem 1995. prodao sam sve svoje dionice. Smatrao sam da je dobar trenutak jer u strateškom smislu širenja nisam imao najbolje razumijevanje ostalih uključenih. Kad je 1999. bio slom IT kompanija, to je poduzeće propalo. To samo pokazuje da iznimno dobro poznajem ovaj posao i da imam dobru viziju.

NACIONAL: Zašto ste se vratili u Srbiju, i to 1996. kad se većina stanovnika Srbije zbog loših uvjeta života htjela odseliti?
- Kad živite vani, sve to izgleda drukčije. Ne znam kome je u tom razdoblju bilo teže; nekome tko je bio u Srbiji ili meni koji sam bio gore i patio da dođem kući. Bio sam toliko nostalgičan da sam čak početkom 90-ih otvorio tvrtku u Beogradu samo da bih imao razloga dolaziti kući. Kad su se 1994. digle sankcije, mislio sam da je pravi trenutak početi s ovakvom vrstom posla. Moj motiv je bio da uopće neću raditi ništa, a onda sam ipak krenuo. Tako je nastao Com Trade.

NACIONAL: Kako je reagirala okolina na odabir vašeg posla u vrijeme kad većina nije imala pojma o kompjuterskoj tehnologiji?
- Potječem iz radničke obitelji. Otac mi je bio željezničar, a majka kućanica. Otac je priznavao jedino fizički rad, tako da mu je bilo dosta teško razumjeti čime se i zašto time bavim. Ipak, mogu biti zahvalan što sam odrastao u tom okruženju. Jer ja ni danas ne patim od toga gdje ću boraviti, jesti, s kim ću se družiti. Svoje prijetelje ne biram prema statusnim simbolima. A tako je i u ComTradeu. U tvrtki su svi jednaki. Nema privilegiranih. Svi smo mi jedan tim. Mene svi zovu Vesa, nema direktore, ni predsjedniče. I nema kažnjavanja. Kažnjavanje je u ovoj tvrtki zabranjeno. Smatram da radim s pametnim ljudima i da nema potrebe da se nekome smanjuje plaća ili slično. Razmišljam da, ako sam već došao do neke situacije da bih nekog trebao kazniti, bolje da mu dam otkaz. Moja životna i poslovna teorija je: bolje da njih tisuću razmišlja za mene nego ja za njih tisuću. Ne želim da ljudi rade pod pritiskom jer psihički je pritisak najgora vrsta pritiska.

NA LONDONSKU BURZU Veselin Jevrosimović kaže da sljedeće godine planira s tvrtkom Com Trade izići na londonsku burzuNA LONDONSKU BURZU Veselin Jevrosimović kaže da sljedeće godine planira s tvrtkom Com Trade izići na londonsku burzuNACIONAL: Kad već pričamo o pritiscima: jeste li ikad imali političkih zahtjeva da se nekom priklonite?
- Nije bilo pritisaka, a i ja sam se držao po stani. Ma, iskreno, kad sam došao, nisam imao pojma šta se sve događa i nalazi oko mene. Kad živite u velikim zemljama kao što su Njemačka i Amerika, ne možete shvatiti da morate biti u nekom političkom režimu da bi mogli raditi. Imao sam sreću što je tada u Srbiji bilo težište na cigaretama, nafti i alkoholu, a ne računalima. Nikoga kompjuteri nisu zanimali.

NACIONAL: Što mislite kako će New Techology, budući da je riječ o “srpskom proizvodu“, biti primljena u Hrvatskoj?
- Ne bih volio da u Hrvatskoj imamo prefiks srpske tvrtke i da se stvari svedu na politku, jer mene politika ne zanima. Smatram da se mnogo bolje slažemo u biznisu nego u politici.

SAD, Düsseldorf, Beograd

Veselin Jevrosimović rodio se u Beogradu ali je s 18 godina otišao na studij u SAD. Ondje je s prijateljima osnovao tvrtku koja je prodavala kompjutore u Venezueli, a nakon dvije godine posao su prebacili u Njemačku, u Düsseldorf. Ubrzo su proširili posao na istočnu Europu a Jevrosimović je 1995. prodao svoje dionice partnerima, vratio se u Beograd i osnovao tvrtku Com Trade.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika