Objavljeno u Nacionalu br. 621, 2007-10-08

Autor: Nina Tomljanović

GALERIJA

Poetični i bajkoviti 'Ero' u HNK Rijeka

U riječkom nacionalnom teatru Ivana pl. Zajca pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, 3. listopada se u novoj postavi održala najpopularnija i najizvođenija hrvatska opera Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca. Riječki Ero nov je po tome što je manje nacionalnog folklora kako bi se istaknula glazbena bliskost Jakova Gotovca i Igora Stravinskog. Kako kaže redatelj koji je tu operu već režirao u Zagrebu i Splitu: "Više nemam potrebu samo scenski ocrtavati tu glazbu i libreto, već mislim da je poetičnost i bajkovitost koju priča otvara daleko bliža onomu iskonu iz kojeg Ero zvuči".

On je zadovoljan i profesionalnošću i disciplinom zbora, orkestra, solista te svih službi u riječkom HNK. "Impresivno je da 120 ljudi pet sati na svakom pokusu funkcionira bez obzira na sve naše tipične hrvatske isprike, razloge za neodgovornost i sve ono s čime se svakodnevno susrećem". Iako nema planova da s Erom gostuje u inozemstvu, Dolenčić kaže da bi bio presretan da Ero proputuje te da dobije CD te opere. "Moramo biti ponosni da tako prekrasno djelo imamo u baštini. Dužnost nam je prenositi glas o tome", zaključuje Krešimir Dolenčić.

Vezane vijesti

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelj Baleta riječkog HNK dobio otkaz

Ravnatelju Baleta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Staši Zurovcu 20. travnja otkazan je ugovor o radu zbog nepridržavanja obveza iz radnog odnosa,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika