Objavljeno u Nacionalu br. 621, 2007-10-08

Autor: Berislav Jelinić

NOVI BIZNIS MATE GRANIĆA

Lobistička karijera bivšeg ministra

MATE GRANIĆ, bivši šef diplomacije, koristi brojna međunarodna poznanstva kako bi tvrtkama i investicijskim fondovima olakšao sklapanje poslova u zemljama u kojima žele investirati

Mate Granić i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith pratili su poslovne ljude iz SAD-a tijekom nedavnog savjetodavnog putovanja po zemljama bivše JugoslavijeMate Granić i bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith pratili su poslovne ljude iz SAD-a tijekom nedavnog savjetodavnog putovanja po zemljama bivše JugoslavijeMate Granić, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova, danas je poslovni čovjek. Nije se vratio medicini, iako se to moglo očekivati od nekadašnjeg vrhunskog internista i dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu, već je brojna međunarodna poznanstva i veze koje je stjecao kao dugogodišnji šef hrvatske diplomacije odlučio iskoristiti kako bi zainteresiranim tvrtkama olakšao sklapanje poslova u zemljama u kojima žele investirati novac i, naravno, na tome zaraditi. Samo od početka godine Granić je osigurao nekoliko ulagačkih poslova u stanogradnji i hotelskom turizmu visoke kategorije za strane banke i investicijske fondove, a potpisao je i nekoliko ugovora s domaćim i stranim tvrtkama koje su ga angažirale kao savjetnika i lobista.

Malo tko je očekivao da će se Granić prometnuti u uspješnog lobista nakon afera koje su pratile početak njegove poslovne karijere. Iako danas ima razgranate konzultantske poslove na prostoru jugoistočne Europe, početak Granićeve poslovne karijere nije bio obećavajuć. Granić je krenuo u konzultantski biznis 2004., nakon što se politički razišao s Vesnom Škare-Ožbolt i Demokratskim centrom, strankom koju je osnovao sa skupinom HDZ-ovih disidenata nakon silaska s vlasti 2000. godine. Osnovao je vlastitu tvrtku Magra i odmah se našao u središtu korupcijske afere vezane uz manipulacije dionicama Končara, za koju se kasnije ispostavilo da je neutemeljena. Granić je tada završio u pritvoru, narušilo mu se zdravlje, ali je oslobođen svih optužbi.

Granić se vrlo brzo oporavio od traumatičnog iskustva, a poslovi su se počeli razvijati. Do danas je putem svoje tvrtke Magra potpisao 15-ak ugovora o strateškom savjetovanju s vodećim hrvatskim i nekim inozemnim kompanijama. Među njima su dva američka te po jedan mađarski, francuski i talijanski investicijski fond, dvije strane banke i neke domaće tvrtke.

Granić je savjetnik Silverleaf Capital Groupa, američke kompanije koja u SAD-u investira od 2004., a čiji je ključni čovjek Andre Haroche, koji je do studenog 2004. bio i njen isključivi vlasnik. Njegovi partneri danas su Douglas Hannah i Ted Muftić. Hannah je broker s Floride odgovoran za poslovni razvoj tvrtke koja želi investirati prvenstveno na području jugoistočne Europe.

Ted Muftić hrvatski je i američki državljanin koji je obrazovanje stekao na sveučilištu Harvard te je radio kao investicijski bankar i financijski stručnjak za Credit Suisse, ING and Salomon Brothers. On je u Hrvatskoj kupio oko 100 tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta, a u tome je savjetodavnu i lobističku ulogu imao Mate Granić.


S JAMESOM RUBINOM, bivšim glasnogovornikom State Departmenta na konferenciji o odnosima s javnošću koja se nedavno održala u RovinjuS JAMESOM RUBINOM, bivšim glasnogovornikom State Departmenta na konferenciji o odnosima s javnošću koja se nedavno održala u RovinjuGranić je o suradnji sa Silverleaf Capital Groupom za Nacional rekao: “Predstavnici te tvrtke javili su mi se na preporuku drugih inozemnih tvrtki s kojima sam već surađivao. Riječ je o investitorima s međunarodnim iskustvom. Harocheva obitelj je vlasnik Liberty Travel Agency, američke putničke agencije s godišnjim prometom od oko 2 milijarde dolara. Oni u Hrvatskoj planiraju investicijske poslove, a trenutačno započinju tri velika projekta - u Zagrebu, Samoboru te na Jadranu. Dva građevinska zemljišta na kojima će graditi stanove i hotele visoke kategorije već su kupili, a za treće su potpisali predugovor.” Granić je i savjetnik američkog investicijskog fonda American Hous sa sjedištem u Budimpešti, koji se već 40 godina bavi investiranjem u stanogradnju. Savjetovao ih je prilikom kupnje zemljišta u Zagrebu i Hrvatskom zagorju. Granić tvrdi da se radi o investitoru koji je u Hrvatsku voljan investirati gotovo dvije milijarde eura.

“Ta je tvrtka zainteresirana za obnovu grada Rijeke, no o detaljima tog projekta nisam ovlašten govoriti. Mogu reći da su samo u Rijeci voljni investirati 1,5 do 2 milijarde eura. American House sudjelovao je u obnovi Montreala, a bili su i jedan od investitora u gradnji umjetnog otoka u Dubaiju”, rekao je Granić.

S WILLIAMOM PERRYJEM, bivšim ministrom obrane SAD-a i tvorcem Daytonskog sporazuma na poslovnom skupu World Leaders u MostaruS WILLIAMOM PERRYJEM, bivšim ministrom obrane SAD-a i tvorcem Daytonskog sporazuma na poslovnom skupu World Leaders u MostaruOn dogovora poslove s nekim svojim kolegama koji su imali zapaženu ulogu u međunarodnoj politici, a danas, kao i Granić, imaju svoje konzultantske tvrtke, povezani su s raznim sveučilištima na kojima odgajaju nove generacije poslovnih ljudi i političara, ali i dalje održavaju čvrste veze sa svijetom politike.

Granić je nedavno nekoliko dana boravio u Turskoj i razgovarao s bivšim turskim predsjednikom Sulejmanom Demirelom, koji je i dalje vrlo aktivan kao savjetnik u turskoj politici i predsjednik je boarda jednog privatnog turskog sveučilišta. Prije nekoliko dana u Mostaru i u Istri družio se s bivšim glasnogovornikom State Departmenta Jamesom Rubinom, bivšom američkom ministricom vanjskih poslova Madeleine Albright i bivšim američkim ministrom obrane Williamom Perryjem. Svima njima je danas zajednička ambicija da političko iskustvo unovče povezujući poslovne ljude s aktivnim političarima otvarajući im vrata za ulaganja ondje gdje se to isplati. Prije mjesec dana Granić se u Zagrebu na večeri sastao s Wesleyjem Clarkom, bivšim zapovjednikom NATO saveza. Clark je danas predsjednik boarda šest američkih tvrtki, uključujući i investicijsku banku Rodman & Renshaw.

Nakon susreta Clark je Graniću poslao pismo u kojem kaže da je kao čelnik Rodman & Renshawa angažiran u procjeni investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj. “Procjenjujemo brojne mogućnosti investiranja u regiju u kojima ćete biti u poziciji kvalitetno savjetovati uključene kompanije, ako se za to ukaže prilika”, napisao je Clark.

Mate Granić je savjetnik za strana ulaganja makedonskog premijera Nikole Gruevskog, ali i albanskih i kosovskih vodećih političara. Makedonskog premijera savjetuje za jedan euro kako bi izbjegao sukob interesa, a naplaćuje se iz konzultantskih ugovora s tvrtkama. Tvrdi se da je upravo Granić zaslužan za najavljene investicije Agrokora u Makedoniji, gdje je Todorić bio primljen na visokoj državnoj razini. Radi toga je proizašla najava investiranja najmanje 200 milijuna eura u Makedoniju. Da Granić u Makedoniji ima ambicije pokazuje i to što je ondje otvorio stalni ured s tri zaposlenika.

S BILLOM CLINTONOM, bivšim američkim predsjednikom, Granić se susreo nekoliko puta; danas obojica rade sličan posao: Granić traži poslove za svjetske investitore dok Clinton spaja donatore i one kojima je novac potrebanS BILLOM CLINTONOM, bivšim američkim predsjednikom, Granić se susreo nekoliko puta; danas obojica rade sličan posao: Granić traži poslove za svjetske investitore dok Clinton spaja donatore i one kojima je novac potrebanU Turskoj se Granić nedavno sa Sulejmanom Demirelom dogovarao o mogućoj investiciji jedne turske hotelijerske kuće na Jadranu. Razmatra se mogućnost izgradnje više hotela. Granićeva Magra specijalizirala se za savjetovanja za ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj. Uz hotele Granić investitore savjetuje i oko ulaganja u trgovačke centre, golf terene te javno-privatno partnerstvo. U tim poslovima Granić se trudi svoje klijente predstaviti lokalnim gradskim i županijskim vlastima, ali i Vladi. Njegovi suradnici prvo identificiraju projekte, a potom ih predstavljaju mogućim investitorima, ali nakon što odrade početna pravna i urbanistička ispitivanja, koja su preduvjet za realizaciju projekata. Osim toga, Granić izrađuje političke analize i procjene političkih i sigurnosnih kretanja u Hrvatskoj i regiji, osvrće se na ona zbivanja koja mogu imati utjecaj na poslovanje njegovih klijenata, pomaže im u razumijevanju političkih i gospodarskih uvjeta u Hrvatskoj i u razumijevanju koje bi promjene okoline mogle utjecati na poslovne planove.

Iako se bavi biznisom, Granić nije potpuno izišao iz politike. Kao nestranačka osoba, Granić će biti prvoplasirani kandidat na listi HSP-a u 3. izbornoj jedinici, gdje će mu protukandidati biti Radimir Čačić iz HNS-a, Ljubo Jurčić iz SDP-a, Ivan Jarnjak iz HDZ-a i Ivan Čehok iz HSLS-a. No Granićeve današnje ambicije ponajprije su usmjerene povezivanju njegovih poslova s politikom u kojoj se vidi ponajprije u savjetodavnoj ulozi.

U poslu s Wesleyjem Clarkom

BIVŠI ZAPOVJEDNIK NATO SAVEZA Wesley Clark zastupa šest američkih kompanija i nedavno je s Granićem u Zagrebu razgovarao o mogućnostima investiranja u regijiBIVŠI ZAPOVJEDNIK NATO SAVEZA Wesley Clark zastupa šest američkih kompanija i nedavno je s Granićem u Zagrebu razgovarao o mogućnostima investiranja u regijiJedan od poslovnih partnera Mate Granića je bivši zapovjednik NATO saveza, američki general Wesley Clark. On je kao predsjednik boarda šest američkih kompanija, uključujući investicijsku banku Rodman & Renshaw, prije mjesec dana bio u Zagrebu i razgovarao s Granićem. U pismu koje je nakon povratka u SAD poslao Graniću, Clark najavljuje da će kompanije koje zastupa investirati u Hrvatskoj. "Nismo imali dovoljno vremena diskutirati o svim temama od zajedničkog interesa, ali siguran sam da će za to biti prilike. Kao čelnik Rodman & Renshawa angažiran sam u procjeni investicijskih mogućnosti u Hrvatskoj (...) Procjenjujemo mogućnosti investiranja u regiju u kojima ćete biti u poziciji savjetovati uključene kompanije..."

Vezane vijesti

Sanader mi je sredio kredit u Hypo banci

Sanader mi je sredio kredit u Hypo banci

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu nastavljeno je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočenjem bivšeg ministra vanjskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika