07.10.2007. / 12:11

Autor: Martina Čizmić

PROTEST UN-U

Pocar: "Hrvatska koristi diplomatski pritisak"

Predsjednik Haaškog suda Fausto Pocar navodno je poslao pismo UN-u u kojem je optužio Hrvatsku da se koristi diplomatskim pritiskom zbog presude "vukovarskoj trojci". Napisao je da time Hrvatska pokušava utjecati na neovisnost suđenja.

Nitko iz Vlade nije želio prokomentirati pismo, objašnjavajući da ono još nije službeno objavljeno. Glasnogovornik  Vlade Ratko Maček odbacio je tvrdnju da je Hrvatska diplomatskom akcijom nakon presude "vukovarskoj trojici" pokušala utjecati na neovisnost tog suda.

Predsjednik Haaškog suda dva puta godišnje Općoj skupštini UN-a podnosi izvješće o suradnji zemalja sa sudom. Sljedeće izvješće podnijeti će 15. listopada. Hrvatska navodno zbog njegovog pisma ipak neće biti izložena nikakvim sankcijama. No, šef delegacije Europske komisije Vincent Degert ipak je sugerirao da se do daljnjeg Hrvatska suzdrži od protesta u UN-u. Istaknuo je međutim da je "Hrvatska u svim akcijama postupala u skladu s međunarodnim pravom, kao suverena članica UN-a i osnivač Haškog suda".

Premijer Sanader je nakon presude "vukovarskoj trojci" poslao pismo Glavnom tajniku UN u kojem je izrazio nezadovoljstvo haaškom presudom. To je pismo postalo službenim dokumentom Ujedinjenih naroda. Sanader je i u susretima  s nekoliko europskih premijera iznio hrvatsko stajalište o neprihvatljivosti i odbijanju presude vukovarskoj trojici.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika