07.10.2007. / 12:50

Autor: Marijana Zrinjski

PRITISCI IZ HAAGA

Maček odbacio optužbe da je Hrvatska vršila pritisak na Haag

Glasnogovornik hrvatske Vlade Ratko Maček odbacio je danas svaku tvrdnju da je Hrvatska diplomatskom akcijom nakon presude "vukovarskoj trojici" pokušala provesti pritisak na neovisnost tog suda.

Mediji su, naime, izvijestili da se predsjednik Haškog suda Fausto Pocar u pismu UN-u požalio na pritisak Hrvatske na neovisnost Haškog suda, zbog presude Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Maček je istaknuo da je Hrvatska u svim akcijama postupala u skladu s međunarodnim pravom, kao suverena članica UN-a i osnivač Haškog suda.

Premijer Ivo Sanader ovoga je tjedna u pismu Glavnom tajniku UN, koje je postalo službenim dokumentom Ujedinjenih naroda, kao i u susretima i razgovorima s nekoliko europskih premijera, uključujući i njemačku kancelarku A. Merkel, te pismu predsjedniku Haškog suda Pocaru, iznio argumente o neprihvatljivosti i odbijanju presude vukovarskoj trojici.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas da Hrvatska kao suverena država i članica UN-a ima pravo izraziti svoje nezadovoljstvo nepravednom i neprihvatljivom presudom vukovarskoj trojici i da to nije pritisak na Haški sud.
"Hrvatska i hrvatska Vlada imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo tom nepravednom i neprihvatljivom presudom i ne činimo nikakav pritisak na Haški sud. Posebno zato što je Haški sud osnovan da bi sudio zločine i kako bi se zlikovci izveli pred lice pravde, kao izvjesnu satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima. Haški sud nije nedodorljiv i Hrvatska ima pravo kao suverena država i članica UN-a iznijeti svoje stajalište i boriti se da presude onima koji su izvedeni pred haški tribunal budu pravedne. Jer činjenica je da se u Vukovaru dogodio neviđen zločin i da je Ovčara svjedok tog zločina", rekla je Kosor na traženje novinara da komentira pismo UN - u predsjednika Haškog suda Fausta Pocara u kojemu optužuje Hrvatsku da provodi diplomatski pritisak zbog presude Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika