09.10.2007. / 08:16

Autor: Nina Tomljanović

HRVATSKA-SLOVENIJA

Peterle: Hrvatska ne ispunjava odredbe SOPS ugovora

Hrvatska je članicama Europske unije obećala da neće na njih primijeniti ZERP, a u slučaju da to stvarno učini mogla bi imati teškoće i to pitanje treba rješavati u europskom kontekstu, rekao je nekadašnji ministar vanjskih poslova, a sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle

Nekadašnji ministar vanjskih poslova, a sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu Alojz Peterle u razgovoru za RTV Slovenija je izjavio da bude li izabran za predsjednika države da s Hrvatskom ne može razgovarati o pitanjima cjelovitosti Piranskog zaljeva i slovenskom izlasku na otvoreno more jer je to Slovenija imala 25. lipnja 1991. godine. Naglasio je da bi za Sloveniju početna pregovaračka pozicija trebala biti da ne pristaje da se o tim stvarima posreduje ili odlučuje na arbitraži jer su u trenutku osamostaljenja bile neupitne.

"U odnosima s Hrvatskom treba prihvatiti odnos Pacta sunt servanda, ugovore treba poštovati", kazao je Peterle. Prema njegovim se riječima, Hrvatska toga nije uvijek držala, pa tako ne ispunjava u cjelini odredbe međudržavnog ugovora o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) jer ne primjenjuje njegove odredbe koje se odnose na ribarstvo.

Hrvatska je članicama Europske unije obećala da neće na njih primijeniti ZERP, a u slučaju da to stvarno učini mogla bi imati teškoće i to pitanje treba rješavati u europskom kontekstu, rekao je Peterle.

Naglasio je da kako nije kandidat desnice iako ga podržavaju stranke desnog centra okupljene oko premijera Janeza Janše. Osobno se doživljava kao "narodni kandidat" kojega među ostalim podržavaju neki istaknuti gospodarstvenici, ali i pripadnici nekih lijevih stranaka. Inače Peterleu se pripisuje najviše mogućnosti za pobjedu na slovenskim predsjedničkim izborima 21. listopada.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika