09.10.2007. / 08:34

Autor: Nina Tomljanović

KOMEMORATIVNI SKUP

40 godina od smaknuća Che Guevare

Castro je tu godišnjicu obilježio kolumnom u novinama koja je pročitana na skupu i u kojoj je rekao da je Che, liječnik rođen u Argentini, sijao sjeme socijalne svijesti u Latinskoj Americi i svijetu

Kuba je jučer odala počast svojem zaštitnom znaku Ernestu Che Guevari, koji je prije 40 godina uhićen i smaknut u Boliviji.

Na komemorativnom skupu, zbog bolesti, nije bio prisutan Fidel Castro, čovjek kojemu je Che pomogao da dođe na vlast u kubanskoj revoluciji 1959. godine. Komemorativni skup se održao u mauzoleju u Santa Clari u koji 1997. su položeni Cheovi ostaci iskopani iz neoznačena groba u Boliviji.

Ipak, Castro je tu godišnjicu obilježio kolumnom u novinama koja je pročitana na skupu i u kojoj je rekao da je Che, liječnik rođen u Argentini, sijao sjeme socijalne svijesti u Latinskoj Americi i svijetu. "Zaustavljam se nakratko u svakodnevnoj borbi i saginjem glavu u znak poštovanja i zahvalnosti pred izuzetnim borcem koji je pao prije 40 godina", piše u Castrovoj kolumni.

Guevaru su 8. listopada 1967. godine, u njegovoj 39. godini, uhvatili bolivijski vojnici koji su imali potporu CIA-e. Ustrijelili su ga dan poslije u školskoj zgradi. Izrešetano truplo širom otvorenih očiju izloženo je u bolničkoj praonici, a potom zakopano u neoznačen grob.

Oko deset tisuća kubanskih radnika i studenata okupilo se jučer ispred spomenika gerilca s puškom u Santa Clari, gradu u središnjoj Kubi, koji je Che Guevara "oslobodio" 1958. godine u presudnoj bici kubanske revolucije.

Vezane vijesti

"Ogorčeni" su i dalje ogorčeni

"Ogorčeni" su i dalje ogorčeni

Uoči prve godišnjice prosvjeda "Ogorčenih", rođenog 15. svibnja u Španjolskoj, u Frankfurtu prosvjeduju protiv zabrane okupljanja koju su izrekle… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika