09.10.2007. / 10:05

Autor: Nina Tomljanović

HAAŠKI BJEGUNCI

Pocor: Sloboda Karadžića i Mladića predstavlja ozbiljan udarac za međunarodnu pravdu

Haaški sud osim bivših vojnih i političkih vođa bosanskih Srba Mladića i Karadžića, traži još i Stojana Župljanina i Gorana Hadžića

Fausto Pocar, predsjednik haaškog suda upozorio je da ostanak na slobodi posljednje četvorice haških bjegunaca, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, predstavlja ozbiljan udarac za međunarodnu pravdu, istaknuvši, istovremeno, poboljšanu suradnju vlasti u Beogradu s sudom u Haagu. "Suradnja s Beogradom bila je komplicirana. Kooperacija je bila značajno pogoršana od listopada 2006. do ožujka 2007. godine, da bi se tijekom svibnja i lipnja značajno poboljšala, poslije formiranja nove vlade", navodi se u 14. godišnjem izvještaju rada Haškog tribunala, koji će Pocar idućeg tjedna predstaviti Općoj skupštini UN.

Vlasti u Srbiji još su jednom propustile locirati i uhititi Mladića, usprkos brojnim uvjeravanjima da će se to dogoditi. Što se tiče Karadžića, čini se da nitko ne preuzima odgovornost zbog njegovog nestanka s radarskih ekrana relevantnih službi". Istovremeno, Pacor je pohvalio predsjednika srpskog Savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, Rasima Ljajića. Naveo je također da su od kolovoza prošle godine uhićena dva bjegunca, general vojske bosanskih Srba Zdravko Tolimir i nekadašnji policijski general Vlastimir Djorđević.

Haaški sud osim bivših vojnih i političkih vođa bosanskih Srba Mladića i Karadžića, traži još i Stojana Župljanina i Gorana Hadžića.

Pocar je, objašnjavajući da rad Haškog tribunala polako ulazi u konačnu fazu, naglasio da će sva suđenja biti okončana do kraja iduće godine, dok će rad tog suda biti okočan dvije godine kasnije.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika