10.10.2007. / 10:02

Autor: Martina Čizmić

GRANICA NA MORU

Rupel: "Slovenija ima povijesno pravo na otvoreno more"

Slovenski ministar vanjskih poslova smatra da bi bilo paradoksalno kada bi današnja Sloveniija o pravu na otvoreno more morala pregovarati sa Hrvatskom.

U svom blogu ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel napisao je kako Slovenija ima povijesno prvao na izlaz na otvoreno more.

To pravo naslijedila je od bivše zajedničke države kao kompenzaciju za gubitak slovenskog "etničkog prostora" sjeverno od Trsta. Rupel smatra da je Slovenija izgubila prostor koji je obuhvaćao i obalu između ribarskih naselja Štivan i Barkovlje koji su pripali Italiji.

Ističe da je tim razgraničenjem najviše profitirala Hrvatska koja je dobila Istru, Zadar, Rijeku i dalmatinske otoke. Rupel dalje piše kako su Slovenci prenijeli s Italije na Jugoslaviju nakon poslijeratnog razgraničenja država svoje pravo na otvoreno more.

"One su na neki način napravile zamjenu obale sjeveno od Trsta za obalu južno od Trsta" piše Rupel. Dalje navodi da su Slovenci svoje pravo poslije osamostaljenja naslijedili od Jugoslavije koja je nakon Drugog svjetskog rata stekla slovensku obalu, Istru, Rijeku, Zadar i dalmatinske otoke. Italija je u zamjenu dobila Trst i velik dio slovenskog etničkog teritorija.

Slovenski ministar vanjskih poslova smatra da bi bilo paradoksalno kada bi današnja Sloveniija o pravu na otvoreno more morala pregovarati sa Hrvatskom. Ističe da bi pitanja granice između dviju država, kako one na moru tako i one na kopnu, trebalo sagledati u širem kontekstu i sa svim povijesnim činjenicama.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika