10.10.2007. / 15:38

Autor: Marijana Zrinjski

ODGOVOR HRVATSKIH POLITIČARA SLOVENCIMA

"ZERP će se početi primjenjivati od 1. siječnja iduće godine"

«Slovenija i Italija jednostrano su proglasile svoje ekološke pojaseve, a da prije toga nisu konzultirale Hrvatsku pa tako i RH ima svoja prava u skladu s općim međunarodnim pravom i pomorskim pravom», ovim je riječima predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, Zoran Milanović, komentirao izjavu slovenskog premijera Janeza Janše o tome da Hrvatska ne može primjenjivati svoj ekološko-ribolovni pojas na članice EU-a od 1. siječnja iduće godine temeljem obveze koju je sama dala Europskoj komisiji.

Janšinu izjavu danas su osim Milanovića, komentirali i članovi Nacionalnog odbora Josip Friščić i Tonči Tadić. "Niti su Slovenci ni Talijani pitali nas kada su proglašavali svoj pojas i uvjete i režim u njemu, niti smo mi za to trebali pitati druge", rekao je Friščić. Tadić smatra da Hrvatska ima pravo jednostrano primjenjivati ekološki dio gospodarskog pojasa jer su to učinile Finska 2005., Italija 2006. i Slovenija.

HDZ-ovac Gordan Jandroković kazao je da nije postignut nikakav dogovor između Slovenije i Hrvatske 2004. godine, te da će se ZERP aktivirati početkom 2008, bez obzira na najave Slovenaca da neće podržati Hrvatsku pri otvaranju 30. poglavlja pregovora s EU o vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika