11.10.2007. / 14:20

Autor: Marijana Zrinjski

MASOVNA GROBNICA

U okolici Srebrenice pronađeni ostaci 221 osobe

U masovnoj grobnici u okolici Srebrenice, gdje je danas završen postupak ekshumacije, forenzički stručnjaci pronašli su posmrtne ostatke 221 osobe, a pretpostavlja se kako je riječ o Bošnjacima koje su ubili pripadnici srpskih snaga u srpnju 1995. godine.

Murat Hurtić, voditelj stručnog tima Povjerenstva za nestale osobe Federacije BiH, koji je od 13. rujna obavljao proces ekshumacije, kazao je kako je u ovoj grobnici kod mjesta Zeleni Jadar pronađeno tek tridesetak cijelih skeleta, dok su ostalo bili dijelovi kostura ili pojedinačne kosti. Takvi nalazi, tvrdi, tipični su za tzv. sekundarne masovne grobnice, a njih je u okolici Srebrenice veliki broj. One su nastale pri pokušaju vlasti bosanskih Srba da prikriju tragove masovnih zločina počinjenih nakon pada Srebrenice u ljeto 1995. godine. Tada su tijela premještana iz prvobitno iskopanih grobnica na nove tajne lokacije uz pretpostavku da one neće biti otkrivene. Hurtić je najavio kako bi u narednim danima trebala biti otvorena još jedna masovna grobnica s tijelima žrtava iz Srebrenice.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika