11.10.2007. / 15:58

Autor: Martina Čizmić

RUDARSKO-GEOLOŠKO-NAFTNI FAKULTET

Nakić: "Voda na crpilištima nije zagađena"

Zagrebački Rudarsko-geološko-naftni fakultet odbacio je tvrdnje objavljene u Jutarnjem listu prema kojima su sva zagrebačka vodocrpilišta zagađena i da Zagreb ostaje bez pitke vode. Odbacili su i tvrdnju da Zavod za javno zdravstvo manipulira podacima.

Docent fakulteta i predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu voda Zoran Nakić rekao je da su rezultati istraživanja koje je Grad Zagreb naručio 2004. pokazali da je podzemna voda u priljevnim područjima zagrebačkih vodocrpilišta dijelom onečišćena i zagađena te kao takva izravno ugrožava kakvoću vode na crpilištima.

Nakić je naglasio da to ne znači da je voda na crpilištima zagađena.

Opći pokazatelji analize vode nakon prerade i dezinfekcije pokazuju da je kakvoća vode na zdencima vodocrpiliišta u skladu sa pravilnikom.

Nakić se osvrnuo na dio teksta u kojem se navodi da neki parametri na zagrebačkim crpilištima prelaze maksimalno dopuštene koncentracije za pitku vodu. Rekao je da se takva prekoračenja događaju u priljevnim područjima zagrebačkih crpilišta, no tek povremeno na lokacijama zdenca.

Docent je rekao svoje osobno mišljenje prema kojima je potrebno provesti ciljane analize onih parametara koji se u priljevnim područjima crpilišta javljaju kao indikatori zagađenja podzemne vode. Spomenuo je i mogućnost da u podzemnim vodama postoje tvari koje se trenutno ne motre pa vjerojatno analize ne pokazuju pravo stanje kakvoće podzene vode. "Na temelju podataka do 2003. kojima smo raspolagali, ne možemo danas govoriti o nekom kontinuiranom i stalnom zagađenju zdencima. To bi trebao raditi Zavod za javno zdravstvo koji je meritoran za to", rekao je Nakić.

Istaknuo je da se ne radi o manipulaciji Zavoda za javno zdravstvo koje je zaduženo za praćenje stanja u zdencima, nego u činjenici da je moguća manipulacija zaključcima oko stanja kakvoće podzemne vode. To može utjecati i na zaključivanje o općem stanju kakvoće voda na području Zagreba.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika