12.10.2007. / 08:00

Autor: Martina Čizmić

BOGATI POKOJNICI

Zvijezde koje iz groba zarađuju milijune

Legendarni slijepi pijanist Ray Charles umro je 2004. godine od bolesti jetre. No, njegova ostavština i dalje zarađuje. Od prodaje DVD-a i CD-a, te prava od filma "Ray" snimljenog po njegovom životu, prošle je godine zaradio 10 milijuna dolara

Kurt CobainKurt Cobain Za većinu ljudi smrt znači i kraj zarade, no zvijezde tek nakon smrti počinju zarađivati. Ove poznate zvijezde samo su u 2006. godini zaradile su 233 milijuna dolara. Izgleda da je glazbenicima karijera puno isplativija nakon što napuste ovaj svijet, nego dok su prisutni na njemu. No, da počnemo sa tom uglednom listom.

Na prvom mjestu sa zarađenih 50 milijuna dolara nalazi se pokojni pjevač grupe Nirvana Kurt Corbain. Jedini razlog zašto je Corbain pretekao drugoplasiranog kralja rock'n'rolla Elvisa Preslya je činjenica da je Courtney Love, Corbainova udovica prodala 25 posto pjesama izdavačkoj kući Primary Wawe. Corbain je inače 1994. počinio samoubojstvo sačmaricom.

Drugo plasirani kralj Elvis zaradio je 42 milijuna dolara od raznih proizvoda koje su kupili njegovi obožavatelji prošle godine. Kralj je umro 1977., a službenim uzrokom smrti proglašen je srčani udar.

Na trećem mjestu ove ljestvice nalazi se crtač Charles M. Schulz. On nije toliko poznat kod nas, no njegov crtić i strip Charlie Brown zasigurno jest. Ovaj crtač umro je 2000. od raka debelog crijeva, a od raznih proizvoda koje reklamiraju njegovi Snoopy i Charlie Brown prošle je godine zaradio 35 milijuna dolara.

Pokojni pjevač Beatlesa, John Lennon, prošle je godine zaradio 24 milijuna dolara i smjestio se na četvrto mjesto ljestvice. Većina novca dolazi od izdavačke kuće EMI koju su preživjeli Beatlesi tužili za neisplaćene tantijeme. Sud je presudio u njihovu korist i EMI im je morao isplatiti 24 milijuna dolara odštete.

Poznati i neurotični fizičar Albert Einstein umro je davne 1955. godine, no zarada od 20 milijuna dolara stavlja ga na peto mjesto naše ljestvice. Bio je genij koji i nakon smrti nastavlja nadahnjivati milijune. Pravo na korištenje njegovog imena i lika pripada Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Andy Warhol bio je umjetnik koji je nakon smrti prerastao u pop ikonu. Njegovom ostavštinom upravlja neprofitna Zaklada za umjetnost Andya Warhola. Prošle su godine potpisali veoma unosan ugovor sa tvrtkom Levi Strauss & Co. koja će iskoristiti neke Warholove slike u promotivne svrhe. Od svih prodanih prava prošle su godine u Zakladi zaradili 19 milijuna dolara.

U nas slabo poznat Theodor Geisel ili Dr. Seuss u SAD-u je omiljen pisac. Njegovo najpoznatije djelo "Kako je Grinch ukrao Božić" biti će postavljeno kao mjuzikl na Broadwayu. Od prodaje ulaznica i knjiga diljem SAD-a, Dr. Seuss je prošle godine zaradio pristojnih 10 milijuna dolara.

Legendarni slijepi pijanist Ray Charles umro je 2004. godine od bolesti jetre. No, njegova ostavština i dalje zarađuje. Od prodaje DVD-a i CD-a, te prava od filma "Ray" snimljenog po njegovom životu, prošle je godine zaradio 10 milijuna dolara.

Marilyn Monroe bila je i ostala oličenje hollywoodskog glamura. Prošle je godine u prodaju pušten parfem jednostavnog naziva "Marilyn", a njen je lik korišten u reklamnim kampanjama za Dom Perignon i General Motors. Time je glumica i 45 godina nakon svoje smrti uspjela zaraditi 8 milijuna dolara.

Johnny Cash urmo je 2003. od komplikacija uzrokovanih dijabetesom. Prošle je godine prodao 3,6 milijuna albuma samo u SAD-u. Zarada od prodanih albuma i biografskog filma sa Reese Witherspoon u glavnoj ulozi donijela mu je 8 milijuna dolara.

Posljednji na našoj ljestvici, ali ne i najmanje važan legendarni je pisac J. R. R. Tolkien. Zarada od prodaje DVD-a, knjiga i predstava donijela mu je 7 milijuna dolara, a čini se da interes javnosti za njegovim knjigama ne jenjava s vremenom nego samo jača.

Fotogalerija

  • Kurt Cobain
  • Elvis Prisley
  • Charles M. Schulz
  • John Lennon
  • Albert Einstein
  • Andy Warhol
  • Theodor Geisel ili Dr. Seuss
  • Ray Charles
  • Marilyn Monroe
  • Johnny Cash
  • J. R. R. Tolkien

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika