11.10.2007. / 19:49

Autor: Martina Čizmić

NOVA OKLOPNA VOZILA

MORH potpisao ugovor za nabavu 84 novih oklopnih vozila "Patria"

"Offset ugovor" prvi takav sporazum Hrvatske s nekim stranim partnerom, a neizravno je vrijedan 130 milijuna eura.

Ministarstvo obrane, finska tvrtka "Patria" i "Đuro Đaković - Specijalna vozila" potpisali su ugovor vrijedan 112 milijuna eura o nabavi 84 oklopna vozila "patria" AMV 8x8.

Potpisan je i "offset ugovor" kojim se finska tvrtka obvezuje da će u taj posao uključiti hrvatska poduzeća i da će ulagati u hrvatskog gospodarstvo. "Patria" se obvezala da će prva vozila predati do kraja iduće godine, a cijelokupnu narudžbu do kraja 2012.

Ministar obrane Rončević istaknuo je da je riječ o baznim vozilima bez naoružanja i dodatne opreme. Ministar gospodarstva Branko Vukelić istaknuo je da je "offset ugovor" prvi takav sporazum Hrvatske s nekim stranim partnerom, a neizravno je vrijedan 130 milijuna eura.

Predsjednik uprave "Patrie" Jorma Wiitakorpi naglasio je da vozila "patria" imaju protuminsku zaštitu u skladu sa NATO-vim standardima.

Predsjednik uprave "Đure Đakovića - Specijalnih vozila" Bartol Jerković najavio je da će 78 vozila biti proizvedeno u Hrvatskoj, u Slavonskom brodu. "Naši će ljudi biti na izobrazbi u Finskoj i provest će se transfer tehnologiije, tako da će nam to olakšati proizvodnju tih vozila", rekao je Jerković.

Zbog potpisivanja ovog ugovora vrijednost dionica "Đure Đakovića" na Zagrebačkoj burzi porasla je za čak 15 posto.

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika