12.10.2007. / 11:10

Autor: Martina Čizmić

ZAKON O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI

Nevladine udruge prosvjeduju pred Saborom

Koalicija nevladinih udruga prosvjeduje pred Saborom zbog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. On će se naći na dnevnom redu posljednjeg dana zasjedanja ovog saziva Sabora.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin rekla je da se Zakon donosi zbog usklađivanja s europskim zakonodavstvom i zahtjevima Europske komisije, dok nevladine udruge tvrde suprotno.

Ukoliko ovaj prijedlog prođe, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći primjenjivati će se od 2010. godine. Godišnje 70 tisuća građana slabijeg imovinskog stanja zatraži besplatnu pravnu pomoć, a Hrvatska odvjetnička komora godišnje odobrava tek 32 besplatna punomoćnika.

Nevladine udruge i pravni stručnjaci zamjeraju što prijedlog zakona nije dovršen ni usklađen s drugim zakonima, što ga čini nedorečenim, konfuznim i proturječnim. Problematična je i procedura za dobivanje pravne pomoći koja predugo traje.

Udruge smatraju da će ovakav zakon omogućiti monopol odvjetnika, a siromašnim će građanima oduzeti i onu pravnu pomoć koju su im do sada pružale udruge. Problematičan je i uski krug sporova na koji se odnosi te neprecizni imovinski kriteriji.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika