12.10.2007. / 11:30

Autor: Martina Čizmić

NOBELOVE NAGRADE

Nobel za mir Goreu poticaj za predsjedničku kandidaturu

Predviđa se da bi dobitak Nobelove nagrade mogao Gorea potaknuti da se ponovno kandidira za predsjednika SAD-a.

UN-ov Međunarodni odbor za klimatske promjene i bivši američki potpredsjednik Al Gore dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

Nobelova nagrada u iznosu od otprilike deset milijuna kuna biti će podjeljena na dva jednaka dijela, a dobitnicima će biti uručena 10. prosinca na svečanosti u Oslu.

Gore je postao vodeći aktivist u borbi protiv globalnog zatopljenja u posljednjih nekoliko godina. Već je duže vremena bio favorit za Nobelovu nagradu za mir.

No, iznenađenje je što će nagradu podijeliti sa Međunarodnim odborom za klimatske promjene koji je posvećen istraživanju klimatskih promjena u svijetu. Njihovi izvještaji ukazuju kako je povećanje prosječne temperature na Zemlji posljedica nekontroliranog ispuštanja "stakleničkih plinova". Odbor predviđa da će se to povećanje nastaviti i u bliskoj budućnosti te će imati katastrofalne posljedice na cijelo čovječanstvo.

Gore se zahvalio na nagradi i u priopćenju rekao da mu je velika čast što ju dijeli s uglednim znanstvenim tijelom kakav je Odbor.  "Moja žena Tipper i ja donirat ćemo sto posto iznosa nagrade Savezu za zaštitu klime, dvostranačku neprofitnu organizaciju koja se posvetila mijenjanju mišljenja javnosti u SAD-u i diljem svijeta, o hitnoj potrebi rješavanja klimatske krize", napisao je Gore.

Predviđa se da bi dobitak Nobelove nagrade mogao Gorea potaknuti da se ponovno kandidira za predsjednika SAD-a. Iako njegovi pristaše to već dugo od njega zahtijevaju, bivši američki potpredsjednik se dosad nije odlučio na taj korak, no Nobelova nagrada bi ga mogla natjerati da promijeni mišljenje.

Podsjetimo, Gore je na američkim predsjedničkim izborima 2000. godine izgubio od Georgea W. Busha, iako je osvojio više glasova. Nakon tih, po mnogima, kontroverznih izbora, Gore je napustio politiku i počeo se baviti ekološkim pitanjima.

Ipak, mnogi smatraju kako bi na slijedećim izborima Gore mogao biti iznimno jak kandidat i jedini među Demokratima može ugroziti nominaciju Hillary Clinton.

Dosadašnja istraživanja javnog mnijenja pokazala su kako je Gore treći najpopularniji demokratski predsjednički kandidat, iza Hillary Clinton i Baracka Obame, iako nikad nije ni objavio namjeru da se kandidira.

Vezane vijesti

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Nobelova nagrada: Tolkienova proza proglašena drugorazrednom

Gospodar prstenova možda je bio uzor tisućama sljedbenika, možda je okrunjen i kao najdraža knjiga u Britaniji, milijuni primjeraka prodani su diljem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika