12.10.2007. / 11:47

Autor: Nina Tomljanović

NUKLEARNA TEHNOLOGIJA

Condoleezza Rice: Iran laže o svojem nuklearnom oružju

Već dugo vremena SAD nastoji pridobiti Rusiju za potporu novim sankcijama UN-a Teheranu, no suočavaju se s odlučnim otporom Moskve

Jučer je američka državna tajnica Condoleezza Rice optužila Iran da "laže" o svojem nuklearnom programu. Rice je izjavila da se Teheran nedvojbeno želi osposobiti za proizvodnju nukleranog oružja te da obmanjuje Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) što se tiče svojih pravih namjera.

"Postoji povijest iranskog prikrivanja i, uistinu, laganja IAEA-i, povijest iranskog neodgovaranja na važna pitanja o tome što se događa, i postoji Iran koji razvija nuklearnu tehnologiju koja može voditi do matrijala u gradaciji potrebnoj za nuklearno oružje", kazala je Rice.

Već dugo vremena SAD nastoji pridobiti Rusiju za potporu novim sankcijama UN-a Teheranu, no suočavaju se s odlučnim otporom Moskve.

Vladimir Putin, ruski predsjednik s kojim će se Rice i ministar obrane SAD Robert Gates danas sastati u Moskvi, u srijedu je izjavio kako Rusija nije uvjerena da Iran pokušava razviti nuklearno oružje. "Nemamo objektivnih podataka da Iran nastoji napraviti atomsko oružje. Zato polazimo od pretpostavke da Iran nema takvih planova", kazao je Putin.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika