12.10.2007. / 12:07

Autor: Martina Čizmić

NOVI PRAVILNIK

Sabor izmijenio pravila o medijskom praćenju izbora

Većinom glasova odbijen je prijedlog novih pravila koji je predložila većina saborskih klubova.

Hrvatski sabor izmijenio je pravila po kojima elektronički mediji s nacionalnom koncesijom trebaju pratiti predizbornu kampanju, a koje je predložio Odbor za Ustav i Poslovnik.

Većinom glasova odbijen je prijedlog novih pravila koji je predložila većina saborskih klubova. Izmjenama pravila određeno je da mediji mogu objaviti rezultate izbora odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati. Ostaje izvlačenje redoslijeda po kojemu će izborni kandidati u emisijama predstavljati svoje programe, no njemu će uz predstavnike stranaka, neovisnih lista i manjinskih predstavnika, morati nazočiti i javni bilježnik.

Kandidati po izbornim jedinicama više se neće predstavljati u četrdesetpetominutnim televizijskim emisijama. Svoje programe predstavljati će u deset minuta na HTV-u, odnosno u pet minuta na komercijalnim televizijama. Sučeljavanje će na HTV-u trajati 50 minuta, a na komercijalnim televizijama 20 minuta. Samo će HTV morati emitirati emisije s predizbornih skupova u trajanju do dvije minute prije i dvije minute nakon središnje informativne emisije. Promidžbene emisije trajati će do 10 minuta, a ne kako je bilo do sada 30 minuta.

Novinarima se zabranjuje da tijekom predizborne kampanje sudjeluju u kampanji neke od stranaka. Imaju li vlasničke udjele u nekoj od agencija koje rade sa strankama ili neovisnim listama, novinari su o tome dužni u pisanom obliku izvijestiti svoje urednike.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika