12.10.2007. / 12:13

Autor: Nina Tomljanović

SLOVENIJA

70 posto kafića bilježi pad prometa zbog zabrane pušenja

Nakon donošenja zakona o zabrani pušenja u javnim zatvorenim prostorijama svoju uobičajenu klijentelu i promet, zadržala je samo polovica ugostitelja, dok njih 70 posto bilježi pad, a povećani promet njih samo dva posto

U Sloveniji sedamdeset posto ugostiteljskih lokala bilježi pad prometa nakon zakonske zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, pa ugostitelji za idući tjedan najavljuju prosvjede. Unatoč tome mali broj vlasnika spreman je poboljšati svoju ponudu ili smanjiti cijene, a tomu ih vodi praksa kolega iz drugih država koje su uvele iste zakonske propise

Vodeći slovenski list ''Delo'' objavio je rezultate provedene ankete u kojoj je sudjelovalo 1012 vlasnika lokala, prema kojima toj djelatnosti, osobito kad je riječ o manjim kafićima, prijeti katastrofa.

Nakon donošenja zakona o zabrani pušenja u javnim zatvorenim prostorijama svoju uobičajenu klijentelu i promet, zadržala je samo polovica ugostitelja, dok njih 70 posto bilježi pad, a povećani promet njih samo dva posto.

Premda neki sumnjaju u vjerodostojnost takvog istraživanja koje je naručila udruga vlasnika lokala, oni su za idući tjedan najavili prosvjede i izražavanje znakova "građanskog neposluha".

Trideset posto ispitanih ugostitelja ne planira mjere kojima bi reagiralo na smanjenje prometa, a oni koji o njima razmišljaju navode mogućnost zatvaranja ili otpuštanja zaposlenih. Jedan posto namjerava na teškoće reagirati snižavanjem cijena, a deset posto najavljuje poskupljenja kako bi kompenzirali smanjeni promet.

Neki smatraju da je smanjeni posjet gostionicama i lokalima rezultat viših cijena zabilježenih nakon uvođenja eura, a ne samo zakonskih ograničenja za pušače.

Vezane vijesti

Otpor kao životni stil

Otpor kao životni stil

Eckhard Tietke više ne može odgledati niti jedan krimić: "Ovdje smo toliko često konfrontirani s policijom, plavim žmigavcima i zvukom sirene, da ja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika