12.10.2007. / 16:16

Autor: Marijana Zrinjski

INTERVJU S BIVŠIM GENERALOM JNA

Kadijević za rat optužuje Hrvatsku

Jugoslavenski ministar obrane u vrijeme napada bivše JNA i paravojnih postrojba na Vukovar 1991. Veljko Kadijević izjavio je u intervjuu za najnoviji broj tjednika "NIN" da je po njegovu današnjem uvjerenju Vukovar 1991. godine osvojen s najmanjim mogućim gubicima. Pozivajući se na govor tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iz 1992. godine, Kadijević za rat optužuje Hrvatsku, te tvrdi da je osobno vidio i da su postojali dokumenti u kojima se jasno vidi da je Vatikan stavio na raspolaganje Tuđmanu pet milijardi dolara za naoružanje njegove paravojske.

«U Vukovaru se vodila borba s glavninom hrvatske vojske i s paravojskama koje su postojale, te je osvajanje Vukovara bila zadaća koja je izvršena u nešto duljem razdoblju, ali s najmanjim mogućim gubicima", rekao je Kadijević.

Dodao je time što je zauzet Vukovar slomljena je kičma Hrvatskoj vojsci i njima je tada otvoren put prema Zagrebu da oslobode kasarne koje su Hrvati bili blokirali. «Poraz u Vukovaru bio je faktor koji je natjerao Tuđmana da pristane na Vanceov plan. To nije bio samo Vukovar, to je glavnina vojske", kaže Kadijević. Dodao je da se nije moglo drukčije osvajati Vukovar nego "od kuće do kuće", kao i to da je Vukovar branila najelitnija vojska koju je Hrvatska tada imala, odnosno ljudi iz zapadne Hercegovine, koje je Tuđman nazivao "najhrvatskijim dijelom Hrvatske".

Kadijević je također izjavio da u Rusiji živi kao izbjeglica. Hrvatska inicijativa da mu se sudi pred Haškim sudom za njega, kako je rekao, nije ništa neočekivano. "To nije ništa novo niti neočekivano za mene. Poznato je, a imamo i narodnu poslovicu 'Drž'te lopova". Eto, to je odgovor", kazao je Kadijević u intervjuu, u kojem govori o tome da je bivša Jugoslavija razbijena izvana, odnosno da su najveći krivci "strani gospodari", prvenstveno Njemačka i Vatikan.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika