13.10.2007. / 09:27

Autor: Martina Čizmić

PARLAMENTARNI IZBORI

Hrvati s dvostrukim prebivalištem na izbore samo u Hrvatskoj

Prema procjenama konzula od 300 tisuća birača u BiH, oko 100 tisuća ima prebivalište u dvjema državama.

Hrvati sa dvostrukim prebivalištem, u Hrvatskoj i BiH, na ovim izborima neće moći birati zastupnike u 11. izbornoj jedinici, onoj za dijasporu.

Diplomatsko-konzularna mreža na terenu izvješćuje birače o preregistraciji. Naime, da bi građani sa dvostrukim prebivalištem glasali, moraju se registrirati u popisu birača u mjestu prebivališta u Hrvatskoj.

Državno izborno povjerenstvo preporučilo je da se hrvatski državljni na koje se odnosi postupak prethodne registracije što prije prijave kako bi na dan izbora mogli pristupiti glasovanju.

Prema procjenama konzula od 300 tisuća birača u BiH, oko 100 tisuća ima prebivalište u dvjema državama. Najveći je broj takvih prijavljen u Zagrebu, Splitu, Makarskoj i Imotskom.

Tako će na ovim izborima birač koji ima prebivalište u primjerice Mostaru i Zagrebu, moći glasovati samo u Zagrebu. U slučaju da će na dan izbora biti u Mostaru, mora se najmanje 14 dana prije izbora javiti u Generalni konzulat u Mostaru gdje će ispuniti poseban obrazac. Osim osobno, preregistrirati se može i telefonom ili e-mailom u konzulatima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

Preregistrirati se moraju i prognani Hrvati koji su promijenili mjesto prebivališta unutar BiH.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika