13.10.2007. / 15:16

Autor: Marijana Zrinjski

ZAGREB FILM FESTIVAL

Banderas, De Niro, Quinn, Hepburn, Almodovar kakve ne poznajete

Izložba je privukla mnogo ZagrebčanaIzložba je privukla mnogo Zagrebčana U petak u zagrebačkom kinu Europa u sklopu 5. Zagreb Film Festivala i Sony Alpha predstavljena je interesantna izložba fotografija s filmskih setova pod nazivom 'Zamrznuti kadrovi – portreti zvijezda'.

Šest poznatih talijanskih filmskih fotografa, Gianni Caramanico, Emilio Lari, Egidio Poggi, Franco Vitale, Mimmo Cattarinich, Romolo Eucalitto, okupljenih u projekt 'La Bottega delle Immagini del Cinema', odlučilo je ujediniti svoju ljubav prema filmu i fotografiji i izložiti plodove svog rada.

Izložba obuhvaća 72 još neobjavljene fotografije svjetski poznatih redatelja i glumaca snimljenih na setovima filmova koji su obilježili povijest filma: Martina Scorsesea kako daje upute Robertu De Niru na snimanju 'Pobješnjelog bika', Bernarda Bertoluccija među dinama u nigerijskoj pustinji, Petera Sellersa obučenog kao toreadora s gitarom u ruci te Roberta Benignija, Pedra Almodovara, Anthonyja Quinna, Katherine Hepburn i mnoge druge filmske zvijezde. Na ovoj izložbi otkrivamo ih kao zbunjene, iskrene, spontane, ponekad i ironične, no uvijek nove i dosad nepoznate osobe.

'Da biste dobili živu sliku, tehničko rješenje nikad ne smije prevladati spontanost i intuiciju. Tajna dobre fotografije je stapanje emocija između promatrača i promatranog u jedan, jedinstveni trenutak', ističu autori izložbe.

Na otvorenju izložbe prikazan je petnaestominutni film 'Zapušteno dijete' iz 1930. godine iz produkcije Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar uz pratnju na pijaninu gospodina Branka Bulića. Radi se o prvom i jedinom filmu Škole narodnog zdravlja s urbanom tematikom i najstariji je sačuvani igrani film snimljen u Zagrebu uopće. Ovom projekcijom ZFF obilježava 80 godina od osnivanja Škole narodnog zdravlja i prve organizirane kinematografske djelatnosti u Hrvatskoj uopće.

Izložba će biti otvorena do zatvaranja Zagreb Film Festivala, 27.listopada ove godine.

Fotogalerija

  • Izložba je privukla mnogo Zagrebčana
  • Gradonačelnik Milan Bandić s ravnateljem festivala Borisom Matićem (u sredini)

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika