14.10.2007. / 19:52

Autor: Nina Tomljanović

STATUS KOSOVA

Pitanje Kosova i dalje bez pomaka

Međunarodna trojka se nakon izravnog sastanka dvaju izaslanstava, koji su umjesto dva, trajali četiri sata, sastala zasebno sa predstavnicima Srbije, a nakon toga uslijedit će sastanak s predstavnicima Kosova

Današnji pregovori oko statusa Kosova u Bruxellesu prošli su bez pomaka. U priopćenju koje je nakon sastanka objavila međunarodna trojka kaže se da je srbijansko izaslanstvo iznijelo svoj prijedlog autonomije Kosova unutar granica Srbije, a da je izaslanstvo kosovskih Albanaca predstavilo svoj prijedlog za uspostavu prijateljskih odnosa i suradnju dviju neovisnih država te punu provedbu manjinskih prava.

Međunarodnu trojku čine Europska unija, Sjedinjene Države i Rusija. EU predstavlja njemački diplomat Wolfgang Ischinger, Sjedinjene Države Frank Wiesner, a Rusiju Aleksander Bozan-Harčenko.

Obje strane su se obvezale da će se "suzdržati od bilo kakvih provokativnih koraka ili izjava koji bi ugroziti sigurnost i stabilnost regije ili proces koji vodi trojka".

Međunarodna trojka se nakon izravnog sastanka dvaju izaslanstava, koji su umjesto dva, trajali četiri sata, sastala zasebno sa predstavnicima Srbije, a nakon toga uslijedit će sastanak s predstavnicima Kosova.

Krajem rujna u New Yorku dvije su strane prvi put održale izravne pregovore na kojima su obje ostale na svojim pozicijama. Priština želi neovisnost, čemu se Beograd protivi. Proces započet pod pokroviteljstvom međunarodne trojke trebao bi završiti 10. prosinca, kada će trojica diplomata podnijeti izviješće glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

U Vijeću sigurnosti Rusija je blokirala donošenje rezolucije koja bi otvorila put priznanju međunarodno nadzirane neovisnosti Kosova na temelju plana UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija. Nakon toga je pod pokroviteljstvom međunarodne trojke pokrenut proces koji, prema općoj ocjeni, nema velikih izgleda za uspjeh.

Kosovski Albanci najavljuju da će nakon 10. prosinca, ne bude li dogovora sa Srbijom, jednostrano proglasiti neovisnost, koju bi brzo priznale Sjedinjene Države, ali bi se Europska unija našla u problemima, budući da ne postoji suglasnost svih članica po tom pitanju.

U priopoćenju međunarodne trojke se navodi da će se novi sastanak održati 22. listopada u Beču.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika