15.10.2007. / 08:00

Autor: Nina Tomljanović

ZAPOŠLJAVANJE

11 savjeta za zapošljavanje žena sastavljenih tijekom 2. svjetskog rata

Iako bi se danas na pojedine savjete slatko nasmijali, oni su shvaćeni potpuno ozbiljno te nisu bili napisani kako bi zabavili čitatelje

Američki magazin Transportation je 1943. godine objavio savjete o zapošljavanju žena sastavljene tijekom 2. svjetskog rata. Iako bi se danas na pojedine savjete slatko nasmijali, oni su shvaćeni potpuno ozbiljno te nisu bili napisani kako bi zabavili čitatelje.

''Više se ne postavlja pitanje da li treba zaposliti žene da rade poslove koje su nekad obavljali muškarci. Trenutna situacija i nedostatak muške radne snage zbog odlaska u rat dali su odgovor na to pitanje. Jedino pitanje koje se sada postavlja je kako izabrati one žene koje će posao obavljati najbolje moguće.''

1. Izaberite mlade udate žene. One obično imaju veći osjećaj odgovornosti nego njihove neudane prijateljice. Nisu sklone flertovanju. Posao im je potreban, jer ga inače ne bi ni tražile. Zainteresirane su za rad sa ljudima, a ni naporan rad im nije nepoznanica.

2. Kada morate zaposliti starije žene, pokušajte pronaći one koje su bar nekad radile izvan svog doma. Starije žene koje nisu nikad bile u kontaktu sa ljudima teško se prilagođavaju okolini i obično su u tim situacijama svadljive i zbunjene. U komunikaciji sa starijim ženama je vrlo važna ljubaznost i prijateljski stav.

3. Generalno iskustvo pokazalo je da su žene sa prekomjernom težinom u poslu staloženije i efikasnije od vitkijih djevojaka.

4. Zaposlite apotekara da pregleda svaku ženu koji zaposlite, sa naglaskom na potencijalne ženske slabosti. To ne samo da je korisno kako bi se spriječila eventualna sudska tužba, već ćete odmah otkriti moguće ženske slabosti koje bi je činile nesposobnom za taj posao.

5. Naglasite joj važnost vremena. Minuta-dvije izgubljena tijekom dana narušava redoviti dnevni raspored i stvara nepotrebnu strku i nervozu.

6. Radnicama uvijek dajte detaljan dnevni raspored dužnosti kako bi cijeli dan bile zaposlene. Dokazano je da su žene efikasniji radnici kada im se posao detaljno isplanira, nego kada trebaju same sebi pronaći posao.

7. Dopuštajte im da s vremena na vrijeme promijene radno mjesto. Žene su sretnije i manje nervozne kada im se u životu događaju promjene.

8. Djevojkama dajte dovoljno vremena za pauzu tijekom dana. Morate imati razumijevanja za žensku psihologiju. Djevojka je samopouzdanija i efikasnija na poslu ako zna da joj je frizura dobra, šminka savršena i ako može prati ruke više puta tokom dana.

9. Budite taktični kada je kritizirate ili dajete instrukcije za posao. Žene su često osjetljive, ne mogu ostati ravnodušne na grube riječi poput muškaraca. Nikad je ne ismijavajte.

10. Nemojte koristiti grub rječnik u blizini žena. Iako možda njen suprug ili otac tako govore kod kuće, žena će osjećati nezadovoljstvo na poslu ako to bude slušala cijeli dan.

11. Pazite na veličinu radnih uniformi, tako da svaka djevojka može pronaći odgovarajuću veličinu odjeće. Ovo je jako bitno ukoliko želite da se radnice osjećaju zadovoljno na radnom mjestu."

Vezane vijesti

Za novozaposlenog i do 13500 eura?

Za novozaposlenog i do 13500 eura?

Sudjelujući na 4. Regionalnoj konferenciji jugoistočne Europe o energetici koja se održava u Zagrebu, Darko Lorencin, direktor Agencije za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika