15.10.2007. / 08:28

Autor: Nina Tomljanović

NEW YORK

Premijer Sanader danas govori pred Općom skupštinom UN-a

Sanader je na East River došao s porukama: Hrvatska ni u kom slučaju ne odustaje od suradnje s Haškim sudom, ali presuda ''vukovarskoj trojci'' poljuljala je vjeru u pravdu

Premijer Ivo Sanader danas će se u 11.oo sati obratiti Glavnoj skupštini UN-a u povodu haške presude "vukovarskoj trojci". Sinoć je doputovao u New York u pratnji potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor te ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar Kitarović. Svoj govor će održati nakon redovitog izvještaja o radu Haškoga suda koji će predstaviti predsjednik Suda Fausto Pocar za razdoblje od 1. kolovoza 2006. do 31. srpnja 2007. godine.

Hrvatski premijer je 28. rujna u pismu koje je poslao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu izrazio duboko razočaranje i zaprepaštenje s presudama ICTY-ja "vukovarskoj trojci", preciznije bivšim časnicima JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Premijer je u pismu najavio da će Hrvatska svoje stajalište o tome iznijeti tijekom rasprave u Općoj skupštini, pod točkom 77. dnevnog reda - Izvješće o radu ICTY-ja, 15. listopada kao i pred Vijećem sigurnosti. Pismo premijera Sanadera danas će se naći na klupama svih članica Opće skupštine UN-a kao dokument Opće skupštine vezan uz predmet rasprave.

Sanader je na East River došao s porukama: Hrvatska ni u kom slučaju ne odustaje od suradnje s Haškim sudom, ali presuda ''vukovarskoj trojci'' poljuljala je vjeru u pravdu. Slučaj Mrkšić, Šljivančanin, Radić tretiran je nelogično kao zaseban, a ne kao dio sustava na čelu s JNA i Miloševićem. Argumenti hrvatske strane članicama Opće skupštine poznati su iz pisma koje je premijer uputio glavnome tajniku UN-a odmah nakon presuda za zločine na Ovčari.

Istodobno, ostaje nepoznat sadržaj pisma predsjednika Haškog suda Fausta Pocara upućenog Vijeću sigurnosti i Općoj skupštini. Pismo je bilo odgovor na rukavicu iz Zagreba. Nagađa se kako je u njemu predsjednik Tribunala oštro prozvao Zagreb zbog pritiska na pravosuđe. No, Pocarovo pismo danas neće biti uvršteno u dnevni red rasprave. Diplomatski izvori kao razlog navode proceduralne pogreške, no nitko ne objašnjava kakve.

Sudac Pocar nije mijenjao pismeni izvještaj o radu Tribunala u kojemu se suradnja s Hrvatskom ocjenjuje zadovoljavajućom. To ne znači da se u usmenom izlaganju neće osvrnuti na Sanaderovo pismo, a hrvatski premijer priliku za odgovor imat će odmah.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika