15.10.2007. / 15:43

Autor: Nina Tomljanović, Martina Čizmić

SLUČAJ GLAVAŠ

Prekinuto suđenje Branimiru Glavašu

Sudsko bi vijeće o zahtjevu Glavaševe obrane trebalo odlučiti do podneva, za kada je najavljen nastavak današnjeg ročišta

Na zagrebačkom Županijskom sudu počelo je suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991. u tzv. slučajevima garaža i selotejp. Suđenje je pokrenuto prije službenog početka, jer je jedan od Glavaševih odvjetnika zatražio izuzeće suca Željka Horvatovića.

Veljko Miljević, branitelj Glavaša smatra da postoji sumnja u objektivnost predsjednika sudskog vijeća, jer je Horvatović kao sudac vojnog suda 1992. godine obustavio postupak protiv četiri pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde optuženih za ubojstvo. "Sudsko vijeće tada nije postupalo razborito i obustavilo je postupak protiv klasičnih ubojica", rekao je Miljević koji smatra da tome treba pokloniti pažnju i u ovom, kako je rekao, značajnom i važnom sudskom postupku.

Pozvao se i na jednu odluku Ustavnog suda u kojoj se obrazlaže način primjene tadašnjeg zakona o oprostu te smatra da sve te okolnosti izazivaju sumnju u nepristranost predsjednika vijeća.

Predsjednica Županijskog suda Mirjana Rigljan, odbacila je kao neosnovan zahtjev Glavaševe obrane za izuzećem suca Željka Horvatovića. Sudsko vijeće odbilo je i zahtjev obrane za odgodom suđenja do odluke Ustavnog suda o premještanju postupka za slučajeve "garaža" i "selotejp" na zagrebački sud.

Na optuženičkoj klupi uz bivšeg zapovjednika obrane Osijeka i saborskog zastupnika, iz zatvora u Remetincu jutros su dovedeni Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Glavaš i ostali optuženici rekli su kako se ne osjećaju krivima za zločine za koje ih tereti tužiteljstvo.

Branimir Glavaš je od početka kaznenog postupka na sve je načine pokušao dokazati da je nevin i da je protiv njega pokrenut politički proces, pa je tako u više navrata štrajkao glađu. Njegova videoporuka koju je kao pritvorenik uputio članovima svoje stranke HDSSB posljednja je kojom je izazvao pažnju javnosti i pravosudnog sustava.

Glavaševi odvjetnici najavili su da će Glavaš svoju obranu iznijeti već na početku objedinjenog suđenja. Odvjetnik Ante Madunić rekao je da će tijekom glavne rasprave obrana imati prilike raspraviti i neke "nezakonite dokaze", koji su te, tvrdi, provukli tijekom istrage zbog njene tajnosti. Obrana će i dalje ustrajati na objedinjavanju optužnice, kao što je i objedinjena istraga.

Suđenje se nastavlja u srijedu, kada bi se obrana i optužba trebali očitovati o dokazima.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika