15.10.2007. / 16:06

Autor: Marko Biočina

AFERA ĐIKIĆ - PRIMORAC

Radman: "Đikićevi stavovi nisu stavovi MedILS-a"

“Posljednjih godinu dana s Primorcem surađujem bez problema. Prije je bilo tenzija, ali sada više ne. Nadam se da će tako biti i u budućnosti te smatram da ova cijela situacija ne bi trebala utjecati na naš odnos", rekao je Radman

Ravnatelj MedILS-a Miroslav Radman ogradio se od optužbi koje je na račun ministra znanosti obrazovanja i športa Dragana Primorca gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 iznio poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić. Đikić je optužio Primorca kako stoji iza anonimnog pisma, u kojemu ga se optužuje da je nezakonito stekao status izvanrednog profesorom na Medicinskom fakultetu.

Također, Đikić tvrdi kako ga je Primorac htio podmititi kako bi ovaj ocrnio jednog drugog kolegu znanstvenika. "Ponudio mi je pet milijuna kuna da radim protiv jednog drugog znanstvenika, a kada sam to odbio zaprijetio mi je da će me okaljati moj ugled putem medija. U njega se probudio ego moćnika, koji ne može podnijeti da netko odbija nemoralnu ponudu", izjavio je Đikić. Primorac je sve optužbe odbacio kako neistine, te najavio kako će podići sudsku tužbu protiv Đikića.

“Ja nemam nikakvih saznanja o tome. Meni je Đikić to već prije ispričao, ali mi nije pokazao nikakve dokaze, pa ja ne mogu suditi je li to istina ili ne. Iako je on jedan od znanstvenika koji sudjeluju u radu MedILS-a, ti stavovi nisu stavovi Instituta, već njegovi osobni. To je on uostalom i naglasio u intervjuu. Nadam se kako cijela priča neće završiti na sudu, jer bi se u konačnici moglo svesti na Đikićevu riječ protiv riječi ministra Primorca. Sada je osjetljivo predizborno vrijeme, i ne želim biti uključen u tu političku stranu priče”, rekao je Radman.

Što se tiče njegove osobne suradnje s ministrom Primorcem, Radman je naglasio kako je ona u posljednjih godinu dana uzorna.

“Posljednjih godinu dana surađujemo bez problema. Prije je bilo tenzija, ali sada više ne. Nadam se da će tako biti i u budućnosti te smatram da ova cijela situacija ne bi trebala utjecati na naš odnos. Mislim da je ovo sve jedno veliko gubljenje vremena, s obzirom na to koliko nas posla čeka u Institutu. I uz idealne uvjete bilo bi teško” , smatra Radman.

S obzirom da je sam imao negativnih iskustava s anonimnim pismima Radman kaže kako razumije Đikićevu ogorčenost. Upitan misli li posredovati između Primorca i Đikića i na taj način pridonijeti rješavanju ovog spora, Radman kaže kako bi to učinio jedino ako bi obojica to od njega zahtijevala.

“Ne kanim se naći u ulozi arbitra između njih dvojice, osim ako oboje zaključe da žele pokopati ratnu sjekiru. S obzirom da za sada to i nije izvjesno, mislim da se najpametnije distancirati od cijele priče. Kao što sam rekao, sve ovo mi se čini kao veliko gubljenje vremena”, zaključio je Radman.

Vezane vijesti

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na

Kontra Primorcu: Nisu Hrvati već Bosanci i Hercegovci starosjedioci na Balkanu

Nakon što je dr. Dragan Primorac iznio rezultate svog istraživanja prema kojima većina današnjih stanovnika Hrvatske ne vuče gensko podrijetlo od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika