Objavljeno u Nacionalu br. 622, 2007-10-16

Autor: Berislav Jelinić

APEL MAJKE IVANA GOTOVCA

'Za sina ne tražim milost nego postupak po zakonu'

JADRANKA GOTOVAC, dugogodišnja bankarica i majka Ivana Gotovca, optuženika iz afere Maestro, otkriva zašto je napisala pisma državnom vrhu

Majka Ivana Gotovca ima višedesetljetno iskustvo u vrhu hrvatskog bankarstva, a sada je u miroviniMajka Ivana Gotovca ima višedesetljetno iskustvo u vrhu hrvatskog bankarstva, a sada je u miroviniJadranka Gotovac, nekoć poznata hrvatska bankarica i majka pritvorenog Ivana Gotovca, jednog od osumnjičenika u korupcijskoj aferi Maestro, poslala je prije nekoliko dana pisma predsjedniku Stipi Mesiću, premijeru Ivi Sanaderu i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Ona ih moli da osiguraju zakonito postupanje prema njezinu sinu, jer smatra da je on bezrazložno u pritvoru. U pismima je jasno napisala zašto misli da joj sin više ne bi trebao biti u pritvoru.

Ivan Gotovac pritvoren je zbog sumnje da je odavao službene tajne poduzetniku Svjetlanu Staniću, te da ga je ovaj, među ostalim, potkupio pekom i plaćanjem noćenja u Monte Carlu. Njegova majka navodi u pismima vodećim hrvatskim političarima da se od trenutka pritvaranja istraga vodi vrlo sporo, te da su saslušani svjedoci optužbe, koji su potvrdili obranu koju je dao njezin sin. Upozorila ih je da su svi oni javno njezina sina praktično unaprijed proglasili krivim, iako on, kako tvrdi, nema nikakve veze s radnjama za koje sumnjiče ostale pritvorene. Bajića je u pismu upitala podržava li on individualizaciju krivnje u ovom slučaju i zna li uopće kako se vodi istraga u odnosu prema njezinu sinu.

Sanaderu je napisala da je mimo uobičajenih demokratskih standarda i suprotno ustavnom načelu podjele vlasti istupio kao šef izvršne vlasti u predmetu koji je tek iniciran pred Državnim odvjetništvom i sudom i tako nedopustivo utjecao na rad pravosudnih tijela. Predsjednika Mesića zamolila je da svojim autoritetom ubrza tempo istrage koji je, po njezinu sudu, nedopustivo spor. Jadranka Gotovac obratila im se vrlo suvislo, uvažavajući njihove funkcije, ali se nije kolebala prozvati ih zbog njihovih propusta.

U razgovoru za Nacional dodatno je objasnila zašto se odlučila u pisanom obliku obratiti vodećim ljudima u državi te progovorila o svom odnosu sa sinom, životnom standardu svoje obitelji, kao i o svom minulom profesionalnom radu u bankarstvu.

NACIONAL: Zašto ste se pismima obratili predsjedniku Mesiću, premijeru Sanaderu i glavnom državnom odvjetniku Bajiću?
- Kad sam im se obratila, sin mi je već bio u pritvoru više od tri mjeseca, a nije obavljena ni jedna istražna radnja kojom bi se potvrdile sumnje zbog kojih je on u pritvoru. Sud se sve to vrijeme uopće nije potrudio doznati je li točno ono što se istražnim zahtjevom mom sinu stavlja na teret, te treba li on u pritvoru ostati ili ne. Nakon prvog mjeseca mom je sinu pritvor produljen za još dva mjeseca i potkraj isteka tog produljenja istražni je sudac konačno zakazao ročište za saslušanje svjedoka samo jedan dan nakon isteka tog roka i tu činjenicu upotrijebio kao razlog opravdanja novog produljenja pritvora za sljedeća dva mjeseca. To znači da je moj sin 90 dana boravio u pritvoru a da se ništa nije napravilo, a zatim mu je pritvor produljen za još dva mjeseca zbog toga što se ništa nije poduzelo u protekla tri mjeseca. Nakon toga je saslušano nekoliko svjedoka. Iako je istraga proglašena tajnom, novine su uspjele doći do informacija da su svi svjedoci koje je predložilo Državno odvjetništvo protiv Ivana, uključujući i donedavnog čelnika Hajduka Branka Grgića, potvrdili ono što je u svoju obranu iznio moj sin, a ne teze Državnog odvjetništva. To znači da su i svjedoci optužbe demantirali navode Državnog odvjetništva u istražnom zahtjevu. Potom su najavljivani novi svjedoci, a to su, kad je u pitanju Ivan, eventualno mogli biti predsjednik ili tajnik Fonda za privatizaciju. Međutim, o tome istražni sudac do danas još nije odlučio. Kad nakon svega toga istražni sudac nije niti odlučio preispitati svoju odluku o osnovanosti zadržavanja mog sina u pritvoru, odlučila sam se obratiti onima koji su 16. lipnja o mom sinu javno govorili na neprimjeren način. Prozvali su ga jednim od “trojice tenora“, koji je uzimao 50 tisuća eura za kavu, tražio milijunske iznose mita i sl., iako su oni tada znali ili trebali znati da to nije istina, jer iz istražnog zahtjeva protiv mog Ivana jasno proizlazi da on nije dio te ekipe, niti da ga terete za ono što su sve javno iznosili. Zbog toga sam napisala da je u pitanju svjesna politička manipulacija, kad je u pitanju postupak protiv mog sina. Takvim su mu postupanjem nanijeli štetu koja se ne može lako ukloniti, jer je on cijeloj hrvatskoj javnosti prikazan kao maksimalno koruptivna osoba, a budući da je postupak proglašen tajnim, on se ne može javno obraniti.


ŠESTOGODIŠNJI Ivan Gotovac: za njega majka kaže da je bio samostalno dijete koje nisu previše tetošiliŠESTOGODIŠNJI Ivan Gotovac: za njega majka kaže da je bio samostalno dijete koje nisu previše tetošiliNACIONAL: Jeste li uspjeli doznati zašto je istraga u tom slučaju tako spora?
- Svaki put kad sam od istražnog suca tražila dopuštenje za posjet sinu, nisam mogla ništa posebno doznati o tijeku istrage. Sve što mi je govorio svodilo se na to da on ne zna što će biti sljedeći potez Uskoka. Glavni je problem to što mog Ivana tretiraju kao člana grupe kojoj se pripisuje i ono za što njega uopće ne terete. Mediji ne diferenciraju okrivljene, niti javnost informiraju o pojedinostima tog postupka, a potencijalne krivnje treba promatrati individualno. Moj sin osumnjičen je da je potplaćen pekom koja vrijedi 300 kuna, te da mu je Svjetlan Stanić platio vikend u Monte Carlu, jer mu je on odavao službene tajne u vezi s privatizacijom Dalmacijavina. Pritom se detaljno ne govori kakve su to tajne, a riječ je o društvu koje ni do danas nije prodano, iako se dva puta prodavalo za 1 kunu. Stanić je o eventualnoj kupnji Dalmacijavina pregovarao godinama i dubinski analizirao Dalmacijavino, te je i bolje od mog sina poznavao situaciju oko te tvrtke. Zato mi zvuči nelogično da je on od mog Ivana mogao dobiti bilo kakve službene tajne u vezi s privatizacijom te tvrtke. Sigurno je da se u istražnom zahtjevu nigdje ne spominje da je on uzimao novac za ispijanje kava, što su mu javno pripisali vodeći hrvatski političari u zajedničkom nastupu s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

NACIONAL: Koliko često posjećujete sina? Kako on podnosi pritvor i o čemu razgovarate?
- Mjesečno odlazim deset puta. Dva puta tjedno i svaki drugi vikend. Ivan je snažna osoba. Sve ga je isprva šokiralo, ali kako ga u životu nismo tetošili, relativno se brzo prilagodio nevolji. On je sa 17 godina sam odlučio otići u SAD završiti srednju školu, u potpuno nepoznatu sredinu, gdje nismo imali nikoga poznatoga. Otišao je u sklopu učeničke razmjene boraviti godinu dana u jednoj obitelji. Vratio se potom u Hrvatsku i položio prijemni ispit za ekonomski i pravni fakultet. Počeo je pohađati pravni fakultet, ali se ubrzo odlučio vratiti u SAD i ondje završiti fakultet. Istodobno je radio, primao razne stipendije, jer nismo imali velike financijske mogućnosti da ga izdašno financijski zbrinemo. On se u životu naučio snalaziti i boriti s nevoljama. Nakon završetka fakulteta, na našu veliku sreću, vratio se u Hrvatsku. Na nekoliko mjeseci zaposlio se na projektu osnivanja jedne banke. Poslije je oko šest godina radio u CAIB-u, gdje je bio aktivan na raznim investicijskim projektima. Potom je prešao u Fond za privatizaciju. Ondje mu se prva nepravda dogodila 2005. tijekom afere Liburnija. Ivan je tada na preporuku Vlade trebao biti smijenjen zbog navodnih propusta u pripremi dokumentacije za nagodbu između Fonda i fonda Darka Ostoje. Međutim, Državno je odvjetništvo provelo istragu i zaključilo da on za to nije odgovoran. To je, koliko mi je poznato, jedini razlog zašto on već 2005. nije bio smijenjen. Nakon toga dogodilo mu se ovo, što je ipak malo previše. Uvjerena sam da je on posve nezaštićeno žrtveno janje nečijeg političkog interesa.

NACIONAL: Kako ste reagirali kad ste doznali za aferu Maestro i s njim o tome razgovarali?
- Ni trenutka nisam posumnjala u njegovu nevinost, jer ga dobro poznajem. Prvi smo put temeljito razgovarali o sličnim stvarima kad ga je Vlada 2005. htjela razriješiti dužnosti zbog afere Liburnija. Tada smo se složili da se nipošto ne smije dopustiti da se bilo tko poigravaa njegovom čašću i poslovnom reputacijom. U ovom slučaju ja ni od koga ne tražim milost za svoga sina, niti želim javno apelirati da ga unaprijed oslobode svih sumnji. Ja samo želim da se pri utvrđivanju njegove moguće odgovornosti postupa prema zakonu. Po svemu što ja znam o tom postupku, on se ne vodi zakonito, pa je to razlog zbog kojeg sam odlučila javno se obratiti onima koji su javno sudjelovali u neprimjerenoj prozivci mog sina.

Ivan Gotovac oženio se u Zagrebu 2002. godineIvan Gotovac oženio se u Zagrebu 2002. godineNACIONAL: Kako komentirate ponašanje državnog odvjetnika koji bi po prirodi stvari, ali i na temelju uvida u spis, morao znati da postoje razlike među osumnjičenicima u aferi Maestro?
- Glavni državni odvjetnik znao je pravo stanje stvari. Sve sam to jasno opisala u svojim pismima i priložila sam fotokopiju dijela njegova prijedloga za pokretanje istrage u kojem se protiv mog Ivana navode sasvim drukčija terećenja od onih što ih je on javno iznosio. Zbog toga od svih onih kojima sam se obratila pismom očekujem da, umjesto predstave koja bi trebala poslužiti u političke svrhe, postupaju prema zakonu. Na primjer, zvuči nevjerojatno navod iz rješenja Županijskog suda u Zagrebu o posljednjem produljenju pritvora, kojim se mog sina zadržava u pritvoru, jer bi se nakon puštanja na slobodu mogao zaposliti u nekom drugom poduzeću ili ustanovi i nastaviti vršiti kazneno djelo zbog kojeg je u pritvoru. Znači li to da ga namjeravaju držati u pritvoru dok ne navrši 65 godina i ispuni uvjete za mirovinu? Sud je time povrijedio njegova ljudska i ustavna prava i slobode. To je jasno svakom pravniku kojega sam upitala za mišljenje. Takvi su me “biseri“‘ suda i naveli da im se svima skupa obratim pismom. Pitam se jesu li oni svojim zajedničkim istupom namjerno pripremili ozračje u kojem je sud mogao napisati takvu nebulozu? Zbog svega toga uzela sam si za pravo upitati Bajića smatra li da je zakonski ovlašten slobodno raspolagati bilo čijom slobodom, smatrajući da nikomu u ovoj državi ne odgovara. Zato sam ga i upitala odobrava li on ovakvo ponašanje i ovakav način vođenja istrage.

NACIONAL: Ne bojite li se da bi vam ovakav javni istup mogao prouzročiti probleme? Što ste po zanimanju i čime se trenutačno bavite?
- Iskustvo s mojim Ivanom dopušta i pretpostavku da se i ja sutra nađem u pritvoru, ali ja se ne bojim, jer svačijoj samovolji ima kraja. Inače, najveći dio radnog vijeka radila sam kao bankar. Rodom sam iz Karlovca, gdje sam završila srednju školu. Pet godina, 1970.-75., nakon završetka studija ekonomije, radila sam na Televiziji Zagreb, pri tadašnjem informatičkom centru. Brinula sam da svi radnici Radiotelevizije Zagreb na vrijeme prime plaće i autorske honorare. Potom sam počela raditi u bankarstvu. Jedno desetljeće provela sam u Zagrebačkoj banci, a onda sam prešla u Udruženu banku Hrvatske, koja je tada osnovana zbog problema koje su hrvatske banke imale s devizama. Osnovala sam zagrebačko tržište novca. Dotad je postojalo samo beogradsko tržište novca, preko kojeg su radile sve jugoslavenske banke. Prvo su me svi gledali sa skepsom, ali je ono uspješno poslovalo, preraslo beogradsko tržište novca. Nisu me zbog toga baš gledali sa simpatijama u beogradskim krugovima i uspješno je poslovalo sve do gašenja Udružene banke Hrvatske 1990. Potom sam se vratila u poslovno bankarstvo. Osnovala sam filijalu Riječke banke u Zagrebu. Krenula sam vrlo ambiciozno, ali nije bilo puno razumijevanja. Zato sam 1993. teška srca otišla u malu privatnu Partner banku. Ondje sam bila zamjenica direktora, a potom i predsjednica uprave. Tu sam bila nešto više od dvije godine. Zatim sam prešla u Dalmatinsku banku u Zagrebu, gdje sam kao članica uprave radila do 2001., kad sam otišla u mirovinu. Nakon prodaje Dalmatinske banke procijenila sam da sam svoj radni vijek časno odradila te da je došlo vrijeme da se povučem i otvorim prostor mladim ljudima.

NACIONAL: Kako ste kao bankarica pratili razvojni put svog sina?
- Ivan se oženio 2002. i njihov je život bio vrlo intenzivan. Koliko god volim svoje sinove, uspijevam postići to da ih za sebe pretjerano ne vezujem. Koliko oni imaju vremena i potrebe, toliko mi se javljaju i toliko se družimo. Zato baš ne mogu reći da sam puno znala o njegovu poslu, niti da smo do u tančine komentirali projekte u koje je bio uključen. Štoviše, vrlo smo rijetko pričali o poslu. Često bismo pričali o općim političkim stvarima i sličnome.

NACIONAL: Kako biste opisali životni standard svog sina?
- Za naše prilike je bio pristojan. Mislim da danas mladi ljudi i ne stignu lagodno živjeti. Ivan je od jutra do navečer bio na poslu. Supruga mu je odvjetnica. Također je bila vezana svojim poslom. Donekle me to nerviralo, jer sam očekivala unuke, a oni su mi znali govoriti da zbog posla to još ne stignu. Imali su dva tjedna godišnjeg odmora ljeti i jedan zimi. Imali su širok krug prijatelja. U inozemstvo su putovali kad su imali slobodne vikende. Stan u Medvedgradskoj ulici sam 1977. kupila ja. Za naše prilike solidno sam zarađivala. Namjeravala sam se preseliti u taj stan, ali on se tada odlučio vratiti iz SAD-a u Hrvatsku, pa sam mu taj stan darovala. Roditelji njegove supruge financirali su kupnju poslovnog prostora od otprilike 50 kvadrata u suterenu dvorišne zgrade u centru Zagreba, a adaptacija je financirana kreditom Splitske banke, zbog čega je taj poslovni prostor pod hipotekom banke. Kupnju zemljišta u Istri sam financirala ja, a Ivan i njegova supruga bankovnim su kreditom financirali izgradnju kuće, koja je pod hipotekom. Pričalo se i o Ivanovu trgovanju dionicama. U to se upustio novcem koji sam mu ja pozajmila uz kamatu. Sve je to bilo predmetom Uskokove provjere.

IVAN GOTOVAC, jedan od trojice potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju osumnjičenih u MaestruIVAN GOTOVAC, jedan od trojice potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju osumnjičenih u MaestruNACIONAL: Što predviđate da će se s aferom Maestro događati u skoroj budućnosti?
- Osuđujem korupciju i očekujem da će i u aferi Maestro konačnu riječ dati sud. Međutim, ja inzistiram na zakonitom postupanju i najavila sam da ne mislim stati dok se to ne promijeni. Obratila sam se vodećim ljudima u državi, a potom i saborskim odborima, strankama i nekim političkim uglednicima. Njih ne molim da pomognu mom sinu, nego da utječu da se postupak počne voditi u skladu sa zakonom. Dosad je istraga proširena dva puta, ali ne u odnosu na Ivana. Međutim, kako stvari sada stoje, čini se da je namjera inicijatora ovog postupka da i njega nastave držati u pritvoru sve dok se ne dovrši istraga prema svim osumnjičenicima. To nije u skladu sa zakonom, jer je sud dužan voditi računa o tome postoje li razlozi za pritvor za svakog okrivljenika pojedinačno. Stoga očekujem da će nakon mojih pisama oni kojima sam se obratila utjecati da se i mom sinu osiguraju ona prava koja su zakonom zajamčena građanima Hrvatske. Danas se u toj situaciji našao moj sin, a ubuduće bi se možda mogla naći i njihova djeca.

'Bio je samostalno dijete'

'Bio je dijete okruženo ljubavlju, ali je bio samostalan. Kao jako mlad odlučio je otići u SAD, ali je i samostalno odlučio vratiti se kući. Nije to bila baš laka prilagodba. Velikim dijelom u tome je uspio zbog svoje supruge, s kojom je ostvario sretnu vezu. Žao mi je što je i ona bila pod velikim pritiskom na početku ove afere, ali srećom, to se sad normaliziralo. Moga Ivana posao je potpuno ispunjavao i bio je zadovoljan onim što radi. On je živio i radio intenzivno, ali se malo odmarao i živio je primjereno svojim primanjima i okružju. On pohađa i poslijediplomski studij korporativnog financiranja, što pokazuje da radi na sebi i usavršava se', kaže Jadranka Gotovac o svom sinu.

Vezane vijesti

Gotovac i Stanić osuđeni u slučaju "mali maestro"

Gotovac i Stanić osuđeni u slučaju "mali maestro"

Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac danas je u ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" nepravomoćno osuđen… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika