18.10.2007. / 08:23

Autor: Martina Čizmić

SATELITSKE SNIMKE

Kako stvarno funkcionira Google Earth

Upišete li u Google Earth koordinate ili adresu, na ekranu će se pojavit satelitska snimka bilo kojeg dijela svijeta. Sliku je moguće i povećavati, a u par sekundi možete se naći na sasvim drugom dijelu svijeta. No, koje sve tehnologije su omogućile nastanak ovakvog servisa?

Google Earth je interaktivni program koji pomoću 3D modela Zemlje i satelitskih snimaka može prikazati gotovo svaki kutak Zemlje na vašem računalu. Fotografije za Google Earth kombinacija su satelitskih i zračnih fotografija. Satelit QuickBird koji orbitira oko Zemlje na udaljenosti od 450 kilometara snima visokokvalitetne fotografije rezolucije otprilike 60 cm2 po pikselu, što znači da svaka točka na ekranu predstavlja 60 centimetara u stvarnosti.

Ovako detaljne fotografije mogu otkriti i mnoge vojne tajne, više pročitajte u članku Vojne tajne na svakom računalu. Zbog vojnih tajni Indija je zatražila od Googlea da umanji kvalitetu i detaljnost prikazivanja nekih objekata poput vojnih baza i nuklearnih elektrana.

Fotografije niže rezolucije dobivene su od drugih satelita i njihova je rezolucija nešto manja. Informacije o položaju fotografije bilježe se GPS-om kako bi računalo koje obrađuje fotografije primljene sa satelita znalo kojem području koja fotografija pripada. Satelit sprema fotografije i šalje ih u Norvešku ili na Aljasku. Snimljene fotografije se obrađuju i ubacuju u 3D model Zemlje.

Područja koja su posebno zanimljiva, poput velikih gradova, snimaju se uz pomoć zrakoplova kako bi se dobile što detaljnije fotografije. Kao i kod satelitskog snimanja, GPS bilježi točan položaj. Zračne fotografije mogu se poravnavati i prema velikim spomenicima ili gradskim obilježjima. Neki gradovi, poput Bergena u Norveškoj, sami su fotografirali svoj grad i dali fotografije Googleu na korištenje kako bi njihovi posjetitelji dobili što detaljniji pregled.

Google sve podatke sprema u veliku bazu podataka koja je organizirana prema zemljopisnoj širini i dužini. Za svaki dio svijeta pohranjuje se nekoliko fotografija, u različitim rezolucijama. One se slažu u piramidu u kojoj se slike najmanje razlučivosti nalaze na vrhu. Kako Google Earth snimke prilikom pregledavanja preuzima s interneta, na ovaj način Googleovi serveri mogu poslati slike određene lokacije sa veoma malim zakašnjenjem.

Dodatne informacije dobivaju se od uglednih izvora poput National Geographica, ali i od članova Googleove zajednice. Svi oni mogu poslati dodatne podatke vezane uz određeno zemljopisno područje. Te su informacije također pohranjene na serverima. Korisnik može vidjeti koliko su detaljne snimke određenog područja dostupne te odabrati razinu detalja koji mu najbolje odgovaraju (više detalja zahtijeva i veći prijenos podataka sa interneta).

Googleovi korisnici mogu i stvarati personalizirane mape. Na mapama mogu označiti mjesta koja su im od posebnog interesa i odlučiti žele li ih objaviti javno ili podijeliti samo sa izabranim krugom ljudi.

Snimke zemljopisnih lokacija iz Google Eartha možete ubaciti i na svoje web stranice. Dovoljno je ubaciti mali dio JavaScript kôda i upisati koordinate područja koje želite prikazati. Kada se vaša stranica otvorina njoj će se naći i slika zadane lokacije sa Googleova servera.

Osim u Google Earthu ove interaktivne mogućnosti primijenjene su i u programima Google Maps koji sadrži karte gradova i Google Sky u kojem možete pregledavati i istraživati svemir.

Google Earth vs. Google Maps
Google Earth i Google Maps su dvije tehnologije koje je za Google osmislila tvrtka Mountain View i pružaju gotovo iste usluge, ali na drugčiji način. Dok je Google Maps dostupna i u vašem browseru, Google Earth morate preuzeti na svoje računalo i satelitske snimke pregledavati iz Google Earth sučelja. Google Earth prikazuje snimke veće rezolucija, a ima i više funkcionalnosti u odnosu na Google Maps..

Obje aplikacije u sebi sadrže revolucionarne funkcije koje su privukle velik broj korisnika. Google Maps u sebi sadrži i Street View, inovativnu opciju koja pokazuje panoramski pogled ulica nekoliko američkih gradova koje su snimljene uz pomoć vozila, dok Google Earth u sebi sadrži simulator leta i pregled neba, dvije mogućnosti koje daju drugačiju perspektivu naprema satelitskim slikama koje su uključene u alat.

Vezane vijesti

Photobios - Software za kronološko praćenje promjena na licu

Photobios - Software za kronološko praćenje promjena na licu

Novi Googleov software omogućava da se na temelju slike napravi 3-D prikaz lica i promjena na licu koje nastaju starenjem, kao i različiti izrazi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika