Objavljeno u Nacionalu br. 622, 2007-10-16

Autor: Željko Rogošić

EKSKLUZIVNI OPERNI DOGAĐAJ

Splitska noć s ruskim maestrom

Slavni ruski dirigent Valerij Gergijev prošle je subote u HNK Split ravnao zborom i orkestrom Opere Kirov iz Sankt Peterburga koja je izvela operu 'Evgenij Onjegin' P. I. Čajkovskog

SVIJETSKA ZVIJEZDA Valerij Gergijev jedan je od najslavnijih dirigenata i redovito nastupa na navjećim svjetskim pozornicamaSVIJETSKA ZVIJEZDA Valerij Gergijev jedan je od najslavnijih dirigenata i redovito nastupa na navjećim svjetskim pozornicamaDoista mi je drago što smo došli u splitski teatar koji ima dugu tradiciju. Ciljano smo došli s koncertnom izvedbom 'Evgenija Onjegina' i Čajkovskim. Iako Opera Kirov izvodi mnoge opere, smatrali smo da je za naš prvi dolazak najbolje izvesti veliku rusku operu i tako ukazati na naše zajedničke slavenske korijene”, rekao je jedan od najuglednijih svjetskih dirigenata Valerij Gergijev. Rodio se 1953. u Sankt Peterburgu, a nakon pijanističkog studija specijalizirao je dirigiranje kod jednog od najvećih ruskih dirigenata Ilje Moesina. Još je tijekom studija osvajao nagrade na brojnim natjecanjima za dirigente po domovini, a 1977. je pobijedio i na berlinskom natjecanju nazvanom po Herbertu von Karajanu. Glazbeni je direktor Marijinskog teatra od 1987., prvi je dirigent Roterdamskog filharmonijskog orkestra i prvi gost dirigent Metropolitan opere u New Yorku. Sa zborom i orkestrom Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga, poznatim i kao Opera Kirov, gostovao je 13. listopada u Splitu i ondje doživio ovacije.

Te se večeri na domjenku govorilo samo o nezaboravnom spektaklu koji su Grad Split i HNK Split na početku sezone ponudili Splićanima i njihovim gostima, zahvaljujući Miomiru Žužulu, bivšem ministru vanjskih poslova i njegovom prijateljstvu sa slavnim dirigentom. U društvu Gergijeva stalno su bili Miomir Žužul i redatelj Petar Selem, koji su s njim doputovali istim zrakoplovom iz Zagreba koji je Gergijevu na raspolaganje stavio premijer Sanader. “Da, istina je, u Hrvatskoj imam dosta prijatelja, ali moj najbolji prijatelj je upravo Miomir”, rekao je Gergijev i najavio da će u Splitu opet gostovati. “S jednakom voljom Marijinski teatar odlazi u New York, Japan, Australiju, Split ili Finsku”.


Gergijev je toga dana u Zagrebu na ručku s premijerom i Miomirom Žužulom odlučio pozvati u goste Operu splitskog HNK, pa će splitski Orkestar gostovati u St. Peterburgu. “Prije četiri godine gostovao je zagrebački orkestar, u vrijeme 300. obljetnice St. Peterburga. Potrebno je stalno raditi na kulturnoj razmjeni. Hrvatska se nalazi na idealnoj poziciji, na Sredozemlju, u blizini Italije. Ne nalazi se u istočnoj, nego središnjoj Europi. Više puta sam razgovorao s Miomirom Žužulom o kulturnoj razmjeni između naših zemalja. Hrvatsko gospodarstvo je u razvoju, kao i rusko, ali razmjena se mora dogoditi na svim područjima”, istaknuo je Gergijev kojem je bilo jako drago da je HNK Split svoju sezonu počeo danima ruske kulture, suvremenim dramskim piscem Koljadom te nadolazećim izvedbama Prokofjeva i Čehova.

VALERIJ GERGIJEV izlazi u Splitu iz vladina zrakoplova praćen gradonačelnikom Ivanom Kuretom, Polonom Komljenović, Miomirom Žužulom i Petrom SelemomVALERIJ GERGIJEV izlazi u Splitu iz vladina zrakoplova praćen gradonačelnikom Ivanom Kuretom, Polonom Komljenović, Miomirom Žužulom i Petrom Selemom“Rusija je dio europske kulture”, rekao je Gergijev. “Europa je uvijek imala koristi od ruske muzike, teatra, baleta. Samo zajedno možemo graditi novu kulturnu sliku Europe, novi kulturni poredak. To je jedini način na koji ljude možemo učiniti sretnijima, učiniti njihove živote bogatijima, naš mali doprinos kojim ćemo pomoći mladim ljudima da se razvijaju. Marijinski teatar je velik - orkestar broji 250 glazbenika, od kojih je manji dio ovdje u Splitu. Nekada nastupamo na tri kontinenta u jednom danu. Treba otvarati prilike i perspektive mladim ljudima te surađivati sa splitskim i hrvatskim prijateljima”.

O tome je Gergijev razgovorao i s premijerom Sanaderom. “Nije ovo bio naš prvi susret. Često smo se sretali u New Yorku, primjerice. Jako se dobro razumijemo u svim pitanjima. Razumijemo da jedni druge moramo podržavati. Nitko se ne može izolirati, niti ignorirati drugoga. Kada sam prvi put bio u Hrvatskoj susreo sam se s predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom, i drugim zanimljivim ljudima. Dgovorili smo se kako mnoge stvari možemo napraviti zajedno, i posebno preko kulture ostvariti snažnije veze naših država. Tako treba raditi. Ja sam, recimo, dao veliku podršku kandidaturi Sočija za organizatora zimskih Olimpijskih igara.

Zašto ja kao glazbenik dajem podršku sportskom događaju? Zato što je to način koji nam otvara mnoge mogućnosti. Prije dvadeset godina bio sam mladi dirigent i gradio sam svoju karijeru; danas imam utjecaj i puno prijatelja širom svijeta. Osjetio sam da nešto moram učiniti na tome i dati podršku i sportu, i odgoju i obrazovanju, i zdravstvenoj zaštiti, i zdravom odrastanju djece i mladih”, obrazložio je Gergijev.

ZNANSTVENICI Ivica Đikić i Miroslav Radman nakon premijereZNANSTVENICI Ivica Đikić i Miroslav Radman nakon premijere“Nitko ne može zanemariti kulturni razvoj. Vi u Hrvatskoj ne možete graditi jaku ekonomiju ako ignorirate kulture. Imate jaku kulturnu tradiciju, još od grčkih i rimskih vremena, imate Dubrovnik, Split, vlastiti kulturni razvoj kroz stoljeća, koji se mora pokazati kao dio europske kulturne sadašnjosti. I to vaš premijer Sanader jako dobro zna. To je moj dojam”, rekao je Gergijev nakon iznimno uspjele operne večeri u Splitu nakon koje je, rano idućeg jutra, već odletio u Beč gdje ga očekuju novi angažmani.

Vezane vijesti

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

73 uhićenja, prijave protiv 60 osoba

Drugi Split Pride, u čijoj je povorci po procjenama policije bilo oko 700 ljudi, protekao je u najboljem redu bez incidenata, a privedene su 73… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika