19.08.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

GOSPODARSTVO

GORIVO POSKUPILO 7% ZBOG NOVOG NAMETA

GORIVO POSKUPILO 7% ZBOG NOVOG NAMETA

Gorivo je u protekla dva tjedna poskupilo oko 7 posto, na račun novog nameta koji je u novom pravilniku definiran kao ‘’trošak kapitala za držanje robnih rezervi’’, piše u utorak Jutarnji list. To je fiksni namet koji povećava cijenu goriva za čak 12 dolara po toni, iako nije poznato gdje Ina te rezerve za sada sprema budući da nema slobodnih kapaciteta za skladištenje. Doduše, to Ini ne bi bilo prvi put da građanima zaračunava nepostojeće troškove, piše Jutarnji. Ina je, naime, u vrijeme dok je ministar gospodarstva bio Goranko Fižulić naplaćivala trošak carine u rasponu od 4 do 8 posto, iako je bila oslobođena plaćanja tog nameta.
Također, sljedeća korekcija cijena čeka nas već idući utorak, saznaje se u Ini, iako je domaća naftna tvrtka i ovog puta odustala od službenog priopćenja javnosti o promjenama cijena naftnih derivata, iako je tu praksu poštovala dvije i pol godine od kada joj je Vlada odobrila tržišno formiranje cijena. ‘’Takvo Inino ponašanje nije u skladu s temeljnim pravom potrošača, a to je pravo na pravodobnu informaciju’’, kaže Ilija Rkman, predsjednik Saveza ‘’Potrošač’’ te naglašava kako će se uskraćivanje informacija odraziti na građane već krajem mjeseca, kad budu nabavljali lož ulje, za koje neće znati po kojoj cijeni su robu naručili, ni po kojoj cijeni će ju dobiti.
Kako je gotovo istodobno s prodajom 25 plus jedne dionice Ine mađarskom MOL-u Vlada iznenada promijenila način obračuna cijena goriva, nagađa se da je riječ o potezu identičnom onom koji je svojedobno učinio HT, kada je odmah nakon kupnje dionica uvedeno retarifiranje telefonskih računa čime je znatno povećana dobit.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika