Objavljeno u Nacionalu br. 622, 2007-10-16

Autor: Berislav Jelinić

PRAVNIČKI VRTULJAK U BEČU

Novi Zagorčev odvjetnik je ekspert za podzemlje

MIJENJAJUĆI ODVJETNIKE u Austriji zbog podvala domaćih branitelja i radi taktičkog otezanja postupka izručenja, Zagorec sada ima za branitelja Gunthera Gahleithnera

Gunther Gahleithner, treći Zagorčev austrijski odvjetnik vodio je mnoge slučajeve visokog profila vezane uz kriminal, među ostalim i jedno ubojstvo lopatom, kao i slučaj mafijaškog namještanja cijena u građevinarstvuGunther Gahleithner, treći Zagorčev austrijski odvjetnik vodio je mnoge slučajeve visokog profila vezane uz kriminal, među ostalim i jedno ubojstvo lopatom, kao i slučaj mafijaškog namještanja cijena u građevinarstvuKako protječe vrijeme od početka “afere dragulji“, odbjegli general Vladimir Zagorec sve je češće prisiljen mijenjati svoje odvjetnike, kako u Hrvatskoj, tako i u Austriji. U Austriji je Zagorec mijenjao odvjetnike iz više razloga - prvo zbog teatralnosti i naivnih manipulacija njegovih hrvatskih odvjetnika koji su nekoliko puta svoje austrijske kolege učinili smiješnima, a poslije zbog taktičkih razloga, kako bi bio siguran da će još barem na nekoliko tjedana odgoditi izručenje Hrvatskoj. Prilikom svake promjene Zagorec je bio prisiljen angažirati odvjetnike slabije profesionalne reputacije.

Kako bi bio posve siguran da će još na neko vrijeme odgoditi izručenje Hrvatskoj, Zagorec je nedavno angažirao i trećeg odvjetnika u Austriji. On se zove Gunther Gahleithner, a Zagorec ga je, po svemu sudeći, angažirao jer ni sam nije bio siguran hoće li njegovi zdravstveni problemi biti dostatni za odgodu prošlotjednog sudskog ročišta na kojem se očekivalo da drugostupanjski Viši zemaljski sud u Beču potvrdi odluku o izručenju Zagorca Hrvatskoj.

Pravni stručnjaci tvrde da je postupak njegova izručenja već u toj fazi da Zagorec uopće nije morao biti na ročištu na kojem se trebalo pravomoćno odlučiti o njegovu izručenju. Međutim, to se ročište ne bi moglo održati ako bi Zagorec bio bez odvjetnika.

Zato se on odlučio baš u vrijeme zasjedanja Višeg zemaljskog suda u Beču formalno otkazati suradnju Michaelu Dohru, te angažirati Gahleithnera, a Dohr će odsad figurirati kao njegov pravni savjetnik. Kako bi predstava bila potpuna, Dohr je prošlog tjedna novinarima izjavio da on ne zna ništa o trenutačnim zbivanjima oko Zagorca. Gahleithner je pak prošlog tjedna u razgovoru s austrijskim novinarom posredno otkrio da uopće nije upućen u Zagorčev slučaj, ali i jednu zanimljivu pojedinost: rekao mu je da je Zagorec trenutačno na psihijatrijskom tretmanu te da bi se njegove zdravstvene tegobe najbolje mogle opisati kao gubitak svijesti zbog napada tjeskobe, panike i prekomjernog stresa. Ako je to točno, Zagorčeve su zdravstvene tegobe identične onima koje je jedno vrijeme imao mafijaški boss Tony Soprano u popularnoj HBO-ovoj kriminalističkoj seriji “Obitelj Soprano“. U vrijeme razgovora s tim austrijskim novinarom Gahleithner je priznao da mu uopće nije poznat kompletan sadržaj zahtjeva za pružanjem međunarodne pravne pomoći koju je Državno odvjetništvo uputilo Austriji u Zagorčevu slučaju. Takvo što si Gabriel Lansky i Gerald Ganzger, prvi Zagorčevi austrijski odvjetnici, vjerojatno ne bi dopustili.

Zagorca su u Austriji prvi zastupali odvjetnici iz odvjetničkog ureda Lansky - Ganzger & Partners. Oni su Zagorca zastupali kraće vrijeme. Riječ je o uglednom odvjetničkom uredu u kojem radi 15-ak odvjetnika i otprilike još toliko stručnih suradnika. Angažirani su i u konzultantskom poslu te svoje klijente savjetuju i izvan Austrije. Imaju otvoren ured i u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Lansky - Ganzger & Partners otkazali su Zagorcu punomoć jer se nisu slagali s Krešimirom Krsnikom, tadašnjim Zagorčevim odvjetnikom u Hrvatskoj. Jednostavno više nisu mogli niti htjeli surađivati, jer im je Krsnik bio glavni izvor informacija koje su oni iznosili u svojim medijskim istupima u Austriji, a poslije se pokazalo da im je Krsnik podvalio i neke neistine, zbog čega su u Austriji ispali smiješni. Oni su tako tvrdili da je Hrvoje Petrač kupio lokal Snježani Šiprak na Kninskom trgu 17 u Zagrebu. I Petrač i Snježana Šiprak svjedoci su protiv Zagorca, koje su Zagorčevi odvjetnici tim tvrdnjama htjeli diskreditirati.


Lansky i Ganzger, ugledni odvjetnici otkazali su suradnju  Zagorcu jer su ispali budale u javnosti zbog Krsnikovih lažnih informacijaLansky i Ganzger, ugledni odvjetnici otkazali su suradnju Zagorcu jer su ispali budale u javnosti zbog Krsnikovih lažnih informacijaValjda je trebalo zaključiti da Snježana Šiprak tereti Zagorca za krađu dragulja zato što joj je Petrač kupio lokal. Međutim, Nacional je stekao uvid u ugovor koji svjedoči da Zagorec i njegovi odvjetnici lažu. Osim toga, Lansky i Ganzger tvrdili su i da je Petrač jedan od suvlasnika Nacionala. Te su “informacije“ od Krsnika dobili Zagorčevi austrijski odvjetnici, stali iza njih, prezentirali ih i ispali budale u javnosti. Nakon toga Zagorec je bio prisiljen pronaći novog odvjetnika, čiji je identitet isprva tajio od novinara.

Angažirao je Michaela Dohra, mlađeg odvjetnika, također na dobru glasu u Austriji, ali koji je ipak za nijansu slabije poslovne reputacije od svojih prethodnika.

Michael Dohr rodio se u Villachu 1969. Pravo je studirao u Salzburgu od 1989. do 1995., a dvije godine poslije doktorirao je na pravnim znanostima. Do 2000. je radio kao državni službenik u Villachu. Kratko je bio odvjetnički pripravnik u uredu Wolczik-Knotek-Wurst-Winalek u Badenu, a zatim se prebacio u odvjetnički ured Kosch & Partner, gdje je postao odvjetnik 2005.

Michael Dohr je odvjetnik koji se medijski ne eksponira, a u novinarskim krugovima smatraju ga vrlo sposobnim. Stručnjak je za kazneno pravo, medijske i parnične sporove, a smatraju ga posebno stručnim za slučajeve financijske pronevjere. Jedan od poznatijih slučajeva u koje je uključen jest Libro afera. Libro je lanac knjižara i papirnica koji je propao 2001. uz gubitak od 305 milijuna eura. Nakon kolapsa tvrtke, njen bivši čelnik i dioničar Andre Maarten Rettberg 16 mjeseci skrivao se u Amsterdamu. Očekuje se da mu sljedećih mjeseci počne suđenje. U toj aferi već je okončan jedan sudski postupak, koji je privukao veliku pažnju austrijske javnosti. Rettberg i njegova dva odvjetnika, Michael Loeb i Gerhard Eckert, optuženi su da su sakrili 4,4 milijuna eura od vjerovnika tvrtke. U tom kompliciranom slučaju Loeb i Rettberg već su osuđeni na zatvorske kazne. Suđenje protiv Eckerta je odgođeno zbog njegovih srčanih tegoba. Eckerta zastupa Michael Dohr. Dohr će u tom slučaju imati težak posao. Vjerojatno će za taj i druge slučajeve Dohr imati više vremena nakon što je Zagorec iz taktičkih razloga nedavno angažirao Gahleithnera.

Michael Dohr, drugi Zagorčev austrijski odvjetnik dobio je raskid suradnje kao dio Zagorčeve strategije odgađanja izručenja HrvatskojMichael Dohr, drugi Zagorčev austrijski odvjetnik dobio je raskid suradnje kao dio Zagorčeve strategije odgađanja izručenja HrvatskojGunther Gahleithner rodio se 16. prosinca 1941. Specijalizirao se za zastupanje osoba osumnjičenih za teška kaznena djela, često povezana s organiziranim kriminalom. U jednom slučaju zastupao je čovjeka koji je susjeda ubio lopatom, a zastupao je i neke osobe koje su 90-ih bile osumnjičene za mafijaška ubojstva. Sudjelovao je 90-ih i u slučaju mafijaškog namještanja cijena u građevinarstvu. Gahleithner je sudjelovao i u slučaju koji je osramotio Petera Lingensa, dugogodišnjeg urednika i kolumnista austrijskog Profila. Lingens je zamolio jednog austrijskog prodavača automobila da se kod državnog odvjetnika umiješa u jedan slučaj na strani ruske poduzetnice Walentine Hummelbrunner. Međutim, taj je prodavač automobila počeo ucjenjivati Ruskinju, a ona je otišla na policiju i ispričala da je s tom situacijom povezan i Lingens.

Gahleithner je 2000. zastupao i crnogorskog nogometaša Dejana Savićevića, koji je igrao za bečki Rapid. Savićević se u prometnoj nesreći sudario s autobusom i pljusnuo vozača autobusa. Morao je platiti kaznu od 2000 eura. Gahleithner je u razgovoru s austrijskim novinarom prošlog tjedna bio pun razumijevanja za Zagorca. Pričao je novinaru da narušeno Zagorčevo zdravstveno stanje ne začuđuje, jer je bio pretučen bejzbolskom palicom, pa mu je otet sin, zatim su ga optužili za krađu dragulja, a uskoro mu i supruga treba roditi. Nije znao objasniti novinaru je li ikad čuo da se netko suočio sa sličnim zdravstvenim tegobama tek nekoliko godina nakon što je proživio premlaćivanje i otmicu djeteta i samo dan-dva uoči pravomoćne odluke o deportaciji u pritvor matične zemlje. Zagorčevi prvi austrijski odvjetnici teško bi si dopustili da ih novinari zateknu tako nepripremljene.

Problemi s Krsnikom

KREŠIMIR KRSNIK bio je glavni izvor informacija koje su Lansky i Ganzger iznosili u svojim medijskim istupima u AustrijiKREŠIMIR KRSNIK bio je glavni izvor informacija koje su Lansky i Ganzger iznosili u svojim medijskim istupima u AustrijiDo prekida suradnje između Zagorca i prestižne odvjetničke kuće Lansky-Ganzger & Partners, koja ga je prva zastupala u Austriji, došlo je zbog njihova neslaganja s tadašnjim Zagorčevim zagrebačkim odvjetnikom Krešimirom Krsnikom. On im je, naime, plasirao niz dezinformacija, koje su oni iznosili u austrijskim medijima, pa su ispali nevjerodostojni kad se utvrdila prava istina.

Vezane vijesti

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Zagorec premješten u zatvor u Glinu

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec, osuđen na sedam godina zatvora zbog krađe dragulja iz MORH-a, premješten je iz zagrebačkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika