16.10.2007. / 11:31

Autor: Nina Tomljanović

NEW YORK

Sanader: ''Hrvatska je zainteresirana da Haški sud završi s radom 2008. godine''

Sanader se također sastao s predstavnicima hrvatskih iseljeničkih udruga iz New Yorka i okolice

Nakon što se obratio Općoj skupini UN-a u povodu presude ''vukovarskoj trojci'', premijer Ivo Sanader sinoć se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i podtajnikom UN-a za politička pitanja, američkim diplomatom B. Lynn Pascoem.

"Današnji dan je bio iznimno uspješan, to temeljim i na odjecima mog govora koje sam čuo u hodnicima UN-a nakon mog govora, ali i razgovorima s predsjednikom ICTY-a Faustom Pocarom, s glavnim tajnikom UN i njegovim pomoćnikom za politička pitanja", kazao je premijer.

Sanader se također sastao s predstavnicima hrvatskih iseljeničkih udruga iz New Yorka i okolice. "Imali smo čitav niz tema, uključujući i ovu našu presudu ''vukovarskoj trojci'', i druga pitanja, a kada je riječ o ICTY-u, nama je iznimno važno pitanje izlazna strategija", rekao je Sanader.

Po njegovim riječima, Hrvatska je, "zainteresirana da se izlazna strategija drži odluke Vijeća sigurnosti i da Haški sud (ICTY) završi s radom 2008. godine", plus dvije godine za žalbene postupke.

Istaknuo je kako je kod pitanja izlazne strategije i izručenja preostalih haških bjegunaca, u razgovorima je inzistirao da se pored ozloglašenih čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, spominje i čelnik pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji, Goran Hadžić, kao jedan od haških bjegunaca.

Najavio je da će se o izlaznoj strategiji ICTY-a uskoro raspravljati u Vijeću sigurnosti UN, Haškom sudu i Europskoj komisiji, u čemu će Hrvatska biti vrlo aktivna.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika