16.10.2007. / 12:14

Autor: Marijana Zrinjski

HSP

Đapić oštro napao Sanaderov govor

"Tresla se brda rodio se miš", tako je predsjednik HSP-a Anto Đapić danas na konferenciji za novinare opisao jučerašnji govor premijera Ive Sanadera pred, kako je rekao, polupraznom dvoranom na općoj Skupštini UN-a u New Yorku.

"Premijer je s novcem poreznim obveznika otišao u sjedište UN-a, koji doduše nije mjesto gdje bi se bilo što moglo riješiti već se to samo može pred Vijećom sigurnosti, no kao obično nije iskoristio priliku da upozori na sramotan odnos Haaga prema Hrvatskoj. Osvrnuo se samo na posljednju presudu "vukovarskoj trojci", no ostale probleme s Haagom nije ni spomenuo, već je naglasio kako će Hrvatska i dalje surađivati s Haagom". Budući da suradnja, kaže, podrazumijeva dvosmjeran proces u komunikaciji, Hrvatska zapravo nikad nije surađivala s Haškim sudom već je bila pod njezinim "reketom". Sanaderu zamjera što se u govoru nije osvrnuo na neutemeljene haške optužnice protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka, a nije inzistirao ni na tome da se raspravi o ulozi i propustima Haaga. Sve je to, kaže Đapić, samo politički folklor, te Sanaderov pokušaj da umiri hrvatsku javnost.

Na kraju je ustvrdio da je Srbija za razliku od Hrvatske, trijumfirala u Haagu. Slobodan Milošević nije osuđen, Karađić i Mladić su u bijegu, a nitko nije kažnjen za razaranje Vukovara.

Inače, HSP do sada za peticiju za prekid suradnje s haškim sudom prikupio 296 tisuća potpisa. Ako uspiju sakupiti 400 tisuće u parlamentu će tražiti raspisivanje referenduma o suradnji s tim, kako je rekao, političkim sudom.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika