16.10.2007. / 13:20

Autor: Marijana Zrinjski

SVJEDOČENJE ČASNIKA NA SUĐENJU ADEMIJU I NORCU

Rog: "U akciji Medački džep nije bilo ratnih zločina"

Kao glavnog krivca za negativna izvješća Rogulj je naveo 'izuzetno neprijateljski nastrojenog' zapovjednika kanadskog bataljuna pukovnika Nielsena. On je, kazao je, kasnije i pred svojim parlamentom iskonstruirao priču o sukobu s Hrvatskom vojskom, zbog čega je cijeli bataljun odlikovan

Tijekom oslobađanja tog dijela ličkog ratišta u rujnu 1993. nije bilo ratnih zločina, a sve informacije o ubojstvima civila došle od kanadskih pripadnika UNPROFOR-a i srpskih snaga koje su na taj način pravdale svoj poraz. Kazao je to danas na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, obavještajni časnik u vrijeme akcije Medački džep, Zlatko Rog, koji je u vrijeme akcije bio načelnik obavještajnog odjela i pomoćnik načelnika u stožeru Zbornog područja Gospić.

Kao glavnog krivca za negativna izvješća Rogulj je naveo 'izuzetno neprijateljski nastrojenog' zapovjednika kanadskog bataljuna pukovnika Nielsena. On je, kazao je, kasnije i pred svojim parlamentom iskonstruirao priču o sukobu s Hrvatskom vojskom, zbog čega je cijeli bataljun odlikovan. Rogulj tvrdi da u prvom UNPROFOR-ovom izvješću nije bilo riječi o zločinima, već su spominjani 'incidenti normalni za provedbe takvih akcija'. "No, to izvješće nije prihvaćeno, a uslijedilo je 'nebulozno' u kojem se spominju rušenja, paljenja i divljačka ponašanja. Sve je popraćeno i negativnom medijskom kampanjom prvo inozemnih, a potom i domaćih medija", kazao je Rogulj.

Smatra da je operaciju trebalo proglasiti zločinačkom kako bi se spriječio daljnji napredak HV-a i nova oslobađanja teritorija. "U namjeri da operaciju prikažu nepotrebnom su skoro i uspjeli, jer su zakazala državna tijela i Ministarstvo vanjskih poslova", ustvrdio je Rogulj. Dodao je kako mu je neshvatljivo da Hrvatska nije reagirala niti kada su kanadski vojnici odlikovani zbog sukoba s HV-om, pa se, smatra, ne trebamo čuditi što nam za ulazak u Kanadu treba viza.

"Odlučeno je da se popusti pritiscima kako bi se smirila situacija na političkom planu. Za incidente, ako ih je bilo, trebaju odgovarati oni koji su ih izazvali, ali ne na temelju informacija koje su dobili od Kanađana i neprijateljske strane", ustvrdio je Rogulj.

O optuženim generalima Rogulj je izrekao samo pohvale, u vojnom i moralnom smislu, te ustvrdio da ni za što nisu odgovorni. Kazao je i da su neprijateljske snage u namjeri da zastraše civile i mobiliziraju vojsku Hrvate nazivali ustašama, crnokošuljašima i koljačima, zbog čega su gotovo svi pozivi na predaju ostali bez odgovora. "Neki civili čak su se zbog propagande uneredili prilikom susreta s Hrvatskom vojskom".

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika