16.10.2007. / 17:27

Autor: Martina Čizmić

REPORTERI BEZ GRANICA

Hrvatska na 41. mjestu po slobodi tiska

Od naših susjeda jedino su Kosovo na 60. i Srbija na 67. mjestu lošiji od nas.

Organizacija Reporteri bez granica na svojoj ljestvici slobode tiska, Hrvatsku je smjestila na 41. mjesto od 169 zemalja.

Prva tri mjesta pripala su Islandu, Norveškoj i Estoniji, dok se na dnu ljestvice nalaze Eritreja, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Iran.

U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je napredovala za više od 10 mjesta.

Ocjena slobode tiska temelji se na procjeni ukupnog stanja svih čimbenika koji utječu na uvjete u kojima djeluju mediji. Odgovore na 50 pitanja koja su postavili Reporteri bez granica davale su partnerske organizacije i suradnici Reportera bez granica u zemljama, novinari, istražitelji, pravnici i borci za ljudska prava. Pitanja su obuhvaćala progone novinara, napade na njih, pravne okvire djelovanja medija, cenzuru, status medija, gospodarske i administrativne pritiske te položaj interneta i novih medija.

SAD se nalazi na 48. mjestu, Mađarska na 17., Slovenija na 21., BiH na 34. a Italija na 35. mjestu. Od naših susjeda jedino su Kosovo na 60. i Srbija na 67. mjestu lošiji od nas.

Vezane vijesti

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Strani novinari u obilasku tzv. europske Amazone

Dvadesetdvoje novinara iz devet europskih zemalja i Hrvatske danas je u organizaciji svjetske nevladine organizacije za zaštitu prirode WWF počelo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika