17.10.2007. / 08:38

Autor: Katarina Zorić

IZBORI

Predsjednik Mesić raspisao izbore

Izborna utrka službeno započinje 3. studenoga, a u Hrvatskoj je trenutno registrirana 101 politička stranka.

Predsjednik RH Stjepan Mesić raspisao je parlamentarne izbore koji će se održati 25. studenoga. Sukladno Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik države raspisuje izbore i saziva Sabor na prvo zasjedanje. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora mora proteći najmanje 30 dana.O dana raspisivanja izbora počinje teći rok od 14 dana za predaju i verifikaciju kandidacijskih lista.Predizborna kampanja službeno će početi 3. studenoga, trajat će tri tjedna i završava 24 sata prije dana održavanja izbora jer tada započinje izborna šutnja.

Parlamentarni izbori provode se na biračkim mjestima u izbornim jedinicama, deset na području Hrvatske, te dvije posebne - 11. izbornoj jedinici za dijasporu, u kojoj glasuju hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske, i posebnoj za pripadnike nacionalnih manjina.

U Sabor se bira do 160 zastupnika i to na način da se u svakoj od deset hrvatskih izbornih jedinica na temelju izbornih lista bira po 14 zastupnika, a zastupnički mandat traje 4 godine.

Birači iz dijaspore biraju zastupnike na temelju lista s po 14 kandidata u posebnoj izbornoj jedinici. Sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, pripadnici manjina imaju pravo birati ukupno osam zastupnika u posebnoj izbornoj jedinici koju čini čitavo područje Hrvatske.

Pravo na sudjelovanje u podjeli zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju liste koje na izborima prijeđu izborni prag, odnosno osvoje najmanje pet posto važećih glasova birača. Zakon propisuje da pravo kandidiranja stranačkih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor imaju sve političke stranke registrirane na dan objave odluke o raspisivanju izbora u Narodnim novinama.

U Hrvatskoj je trenutno registrirana 101 politička stranka koja može sudjelovati na raspisanim parlamentarnim izborima, međutim, na izborima se u pravilu kandidira manje stranaka no što ih je registrirano.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika