18.10.2007. / 09:20

Autor: Nina Tomljanović

ONE LAPTOP PER CHILD

Stižu laptopi za dvjesto dolara

Njegovi autori nisu uspjeli u naumu da proizvedu laptop koji bi stajao samo 100 dolara, ali i po cijeni od 200 dolara XO-1 je barem trostruko jeftiniji od komercijalnih laptopa

Sljedeći mjesec na tržište dolazi čuveni ''laptop za 100 dolara'', koji su zamislili u MIT-u i koji je dobio podršku Ujedinjenih naroda, u sklopu projekta OLPC (One Laptop Per Child). Njegovi autori nisu uspjeli u naumu da proizvedu laptop koji bi stajao samo 100 dolara, ali i po cijeni od 200 dolara XO-1 je barem trostruko jeftiniji od komercijalnih laptopa, od kojih mnogi nemaju njegove osobine. No, kupci u Americi platit će ga dvostruko više, i to 400 dolara. Za taj iznos dobit će laptop, a drugi ide učeniku u nekoj siromašnoj zemlji. Kupci će, dakle učiniti dobro djelo, a tih 400 dolara će se priznati kao porezna olakšica.

Inače XO-1 je obojan u kričavo zelenu boju, ima dvije antene, otporan je na izlijevanje tekućina, prašinu, pa čak i na padove. Potpuno je bešuman jer uopće nema ventilatore niti tvrdi disk. Teži manje od kilograma i pol. S jednim punjenjem baterije izdržat će punih šest sati intenzivne aktivnosti, ili čak 24 sata ako na njemu samo čitate tekst.

Prije svega su namijenjeni zemljama trećeg svijeta, ali sigurno će se naći zainteresiranih kupaca i u najrazvijenijim zemljama. Nigerija je već naručila milijun komada, a laptop će kupiti i podijeliti učenicima vlade još dvanaest zemalja. Od Tunisa i Libije, preko Runade i Kampučije do Argentine i Kostarike. Među njima je i Grčka, a interes su pokazale i dvije američke savezne države, i to one s bogatog sjevera.

Vezane vijesti

Video: 'Jahanje' najvećeg vala u povijesti

Video: 'Jahanje' najvećeg vala u povijesti

Havajskom surferu Garrettu McNamari, Guinnessova knjiga rekorda priznala je rekord za surfanje na najvećem valu koji je ikada netko "zajahao",… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika