18.10.2007. / 11:36

Autor: Marijana Zrinjski

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Svaki drugi čovjek živi od dva dolara dnevno

Manje od 20 posto svijeta gospodari s više od 80 posto svjetskog bogatstva, a služe im međunarodne financijske institucije, multinacionalne korporacije, vojske, policije i Vlade

"Polovica svjetskog stanovništva živi od dva dolara i manje dnevno, a od ukupno 2,2 milijarde djece, milijarda je uistinu siromašna. Od pothranjenosti umire tisuće djece", upozorili su Nezavisni hrvatski sindikati povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva.

U svijetu dnevno od gladi i pothranjenosti umre više od 26.000 osoba, od kojih su trećina djeca. Što se tiče Hrvatske, iako si je još 2001. zadala cilj da do 2015. relativno siromaštvo smanji na polovicu, podaci iz 2005. govore kako je stopa relativnog siromaštva i dalje 17,5 posto, kao i pet godina ranije. Prema raznim mjerilima, u Hrvatskoj se udio siromašnih domaćinstava kreće od optimističnih 11 posto do realnijih 29 posto, a negdje između 70 i 80 posto građana osjeća se siromašnima, napominju iz NHS-a.

Prosječna hrvatska plaća može pokriti od 75 do 79 posto minimalne potrošačke košarice, a prosječna mirovina nikad ne pokrije ni 60 posto umirovljeničke košarice. Uz to, preko 65 posto plaća niže je od prosječne, a preko 60 posto mirovina jednako je ili niže od dvije tisuće kuna. Troškovi se neprekidno "krpaju" novim zaduženjima, pa su se Hrvati, po posljednjim podacima, kod poslovnih banaka zadužili preko 107,7 milijardi kuna.

Svaka je hrvatska obitelj prosječno dužna više od 86 tisuća kuna, pa je tako čak svaka sedma mirovina pod ovrhom, kao i veliki broj plaća. "Kako živi dvadesetak tisuća radnika i njihovih obitelji koji rade, a ne primaju plaću, ili oni koji primaju najnižu plaću od 2.298 kuna, pita se sindikat.

Vezane vijesti

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

Dan narcisa: Karcinom dojke i dalje u porastu

U Hrvatskoj je 2008. bilo 2500 žena koje su oboljele od karcinoma dojke, 2009. od njega je umrlo oko 900 žena, a bolest je i dalje u porastu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika