18.10.2007. / 13:15

Autor: Katarina Zorić

SLUČAJ GLAVAŠ

Šeks i Stanković svjedoci na suđenju Glavašu?

Glavaševa obrana ne želi svjedočenje krunskog svjedoka Krunoslava Fehira jer tvrde da je nezakonito od osumnjičenika postao krunski svjedok.

Glavaševa obrana zatražila je danas da se na suđenju za slučajeve "selotejp" i "garaža" ne sasluša Krunoslav Fehir, krunski svjedok koji je ranije bio osumnjičenik i čiji su medijski istupi pokrenuli istragu o Glavaševoj umiješanosti u zločine protiv srpskih civila u ratnom Osijeku.

Odvjetnici tvrde da je Fehir nezakonito od osumnjičenika postao krunski svjedok, bez da je o tome obaviještena Glavaševa obrana koja zbog toga na to nije imala pravo žalbe. Smatraju i da je postavljanjem Fehira kao krunskog svjedoka prekršen Zakon o USKOK-u jer tvrde da takav status ne može dobiti osoba osumnjičena za ubojstvo.

Odvjetnik Dražen Matijević istaknuo je da je Fehir u svjedočenjima, ali i u javnosti, sam sebe označio kao počinitelja više kaznenih djela ubojstva te zbog toga traži da se iz spisa izuzmu svi Fehirovi iskazi i da ga sud ne sasluša kao svjedoka.

Predstavnici državnog odvjetništva usprotivili su se takvom prijedlogu rekavši da je Fehir priznao da je pucao u Čedomira Vučkovića, za kojega je kasnije nepobitno utvrđeno da je umro od trovanja sumpornom kiselinom, a ne od njegovog metka.

Glavaševa obrana tražila je i da se iz spisa izbaci i istražno saslušanje zaštićenog svjedoka broj šest. No, ne protive se njegovom ponovnom saslušanju na zagrebačkom Županijskom sudu, kao i u slučaju Nikole Vasića, navodnoj žrtvi Glavaševa zlostavljanja.

Obrana je predložila i svjedočenja nekoliko zvučnijih imena - predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, urednika HTV-ove emisije "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića zbog razgovora s Fehirom te Vladimira Fabera, koji je bio na čelu PU Osječko-baranjske za vrijeme istrage.

Među više od pedeset svjedoka predloženi su i bivši ministar obrane Martin Špegelj, bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić, nekadašnji pročelnik obavještajnih službi Josip Perković te Gordan Čačić, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije koji je u vrijeme zločina bio pripadnik zaštitne bojne pri Sekretarijatu za narodnu obranu kojemu je na čelu bio Glavaš.

O dokaznim prijedlozima obrane sudsko vijeće trebalo bi se očitovati u poslijepodnevnom dijelu rasprave.

Podsjetimo, uz Glavaša za ratne zločine u garaži Sekretarijata i na obali Drave optuženi su Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika