19.10.2007. / 08:00

Autor: Martina Čizmić

VOZILA BUDUĆNOSTI

Leteći automobili - stvarnost, a ne fantastika

Leteći automobili već desetljećima se pojavljuju u djelima znanstvene fantastike, no izgleda da su nam danas ta vozila bliža nego ikadLeteći automobili već desetljećima se pojavljuju u djelima znanstvene fantastike, no izgleda da su nam danas ta vozila bliža nego ikad Više od pet desetljeća pisci znanstvene fantastike muče nas idejama poput autocesti na nebu i automobilima koji lete. NASA-in natječaj za osobno zračno vozilo PAV vrijedan dva milijuna dolara pobudilo je maštu mnogima. Zadatak je bio osmisliti najbolji koncept za zračno vozilo.

Neki od ovih letećih automobila ili zračnih vozila samo su ideje na papiru, drugi su već letjeli. Samo je pitanje dana kada više nećemo gubiti dragocjene sate u prometnim čepovima, nego ćemo nadlijetati ulice grada i voziti se nebeskom autocestom.

1. Leteći automobil ludog Ludwiga
Nažalost ovaj genijalan čovjek, bavarski kralj Ludwig II, proglašen je ludim i smaknut 10. lipnja 1886. Danas, 120 godina nakon njegove smrti, znanstvenici tvrde da je bio jedan od pionira letenja. Aeronautički specijalisti otkrili su njegove crteže letećeg paunovog automobila i tvrde da bi mogo letjeti.

2. Leteći automobil Aerocar Internationala
Poznat i kao Taylorov leteći automobil, američko je cestovno i zračno vozilo koje je 1949. izgradio Moulton Taylor. Aerocar III. bio je posljednji model koji je Taylor izgradio. Bio je crven i imao srebrna krila.

3. PAL-V: Osobno zračno i cestovno vozilo
PAL-V Europe BV trebao bi ostvariti svačiji san o mobilnosti. Tvrtka koja ga je napravila kaže da se njime upravlja kao automobilom, a ponaša se kao motocikl. Navodno je veoma jednostavan. Sistem Dynamic Vehicle Control automatski podešava kut nagiba kokpita, brzinu i ubrzanje vozila i time omogućava naginjanje vozila prije skretanja kao kod zrakoplova.

4. Leteći automobil Moller M200X
M200X osmislio je Moller 1989. godine. Do sada je poletio preko 200 puta i dosegnuo visinu od 15 metara.

5. Skycar M400: Mollerov posljednji dizajn
Ovo vozilo može poletjeti i sletjeti okomito, postiže brzinu do 600 kilometara na sat na visini od 4000 kilometara. Trenutačna cijena je oko milijun dolara, no ukoliko krene u masovnu proizvodnju spustiti će se na nekih 60 tisuća dolara.

6. Macro SkyRider X2R
Kako vam se sviđa proći 320 kilometara za samo 45 minuta? Novi leteći automobil SkyRider X2R može upravo to.

7. Urban X-Hawk: Revolucionarno zračno vozilo
X-Hawk je vozilo koje polijeće i slijeće okomito bez upotrebe rotora. Pogodan je za spašavanje na teško dostupnim ili uskim terenima.

8. Terrafugia Transition
Terrafugino vozilo Transition može se koristiti na zemlji i u zraku. Navodno košta oko 148 tisuća dolara. Predviđa se da će upotrebljiv prototip biti gotov 2008., a 2009. počelo bi se sa masovnom proizvodnjom.

9. LeBiche Aerospace FSC-1TM
LaBiche Aerospace FSC-1TM je prava poslastica za one koji žele putovati nebeskim prostranstvima. Krila i repni propeler automatski se uvlače u automobil tijekom vožnje po cesti. LaBiche doseže brzinu do 300 kilometara na sat, a možete ga sastaviti kod kuće za samo 175 tisuća dolara.

10. Cestovno zračno vozilo studenata sa MIT-a
Carl Dietrich, student aeronautičkog inženjerstva sa MIT-a osmislio je novi koncept letećih automobila. Nada se da bi taj koncept mogao zaživjeti do 2010., a koštati će oko 150 tisuća dolara. Izgleda zaista impresivno. Pomoću njega trebali bi moći letjeti iznad prometnih čepova velikom brzinom. No, vjerojatno je da će si takva vozila moći priuštiti samo veoma bogati.

Fotogalerija

  • Leteći automobili već desetljećima se pojavljuju u djelima znanstvene fantastike, no izgleda da su nam danas ta vozila bliža nego ikad
  • Leteći automobil ludog Ludwiga
  • Leteći automobil Aerocar Internationala
  • Taylorov leteći automobil
  • PAL-V: Osobno zračno i cestovno vozilo
  • Moller M200X leteći automobil
  •  Skycar M400: Mollerov posljednji dizajn
  •  Skycar M400: Mollerov posljednji dizajn
  • Macro SkyRider X2R
  • Macro SkyRider X2R
  • Urban X-Hawk: Revolucionalarano i modularno zračno vozilo
  • Urban X-Hawk: Revolucionalarano i modularno zračno vozilo
  • Terrafugia Transition
  •  LeBiche Aerospace FSC-1TM
  • Cestovno zračno vozilo studenata sa MIT-a

Vezane vijesti

Oldtajmeri kao investicija

Oldtajmeri kao investicija

Volker Müller klečeći provjerava u kojem je stanju lak, provjerava od čega je spremnik za rezervni kotač. "Plastika umjesto aluminija. No iza je ako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika