18.10.2007. / 19:59

Autor: Martina Čizmić

EUROPSKA UNIJA

EU na summitu raspravlja o reformskom ugovoru

"Mislim da smo vrlo blizu novom ugovoru, koji će se zvati Lisabonski ugovor", rekao je Jose Socrates, portugalski premijer.

Čelnici zemalja članica Europske unije okupili su se u Lisabonu na nefomalnom summitu na kojem bi trebali usaglasiti tekst reformskog ugovora. On bi trebao zamijeniti propali europski ustav, a njime se stječu institucionalne pretpostavke za daljnje proširenje EU-a.

Ukoliko se dogovore, ugovor bi trebao biti potpisan na summitu EU-a u Bruxellesu koji će se održati u prosincu. Cilj je da ga ratificiraju sve članice i da na snagu stupi prije izbora za Europski parlament u lipnju 2009.

"Mislim da smo vrlo blizu novom ugovoru, koji će se zvati Lisabonski ugovor", rekao je Jose Socrates, portugalski premijer.

Prije summita rješen je problem s Austrijom koja je tražila pravo kvote za strane studente na svojim sveučilištima. Austrija je suspendirala svoj zahtjev na pet godina, a nakon toga će pokušati naći trajno rješenje.

Poljska želi da se u ugovor uključi odredba koja bi omogućila skupini zemalja kojima malo nedostaje do blokirajuće manjine da odgode donošenje odluke na "razumni" rok. Odredba do sada nikada nije bila korištena, a većina zemalja ju želi zadržati u obliku političke deklaracije.

Italija nije zadovoljna brojem zastupničkih mjesta u parlamentu, jer će po prvi put imati manje zastupnika od Francuske i Velike Britanije. Novim ugovorom broj zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu povećava se sa 736 na 750. Trenutno ih je u Europskom parlamentu 785.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika