19.10.2007. / 08:00

Autor: Marko Biočina

PREDIZBORNI INTERVJU

Jordan: Želimo Ministarstvo gospodarstva

Svi govore kako treba povećati proizvodnju, ali ne govore kako. To je zato što ne znaju. Mi znamo, imamo konkretne mjere i ljude koji ih mogu provesti.

Hrvatska stranka umirovljenika pred parlamenterne izbore u anketama bilježi najbolje rezultate u svojoj jedanaestogodišnjoj povijesti. Sva relevantna predizborna istraživanja, daju im između 6 i 8 posto. Kada se tome pridoda činjenica da je njhovo biračko tijelo iznimno disciplinirano, nije ni čudo da predsjednik stranke Vladimir Jordan kaže kako očekuje dobre rezultate na izborima, a samim time i mogućnost da sudjeluju u podjeli vlasti nakon izbora. Jordan kaže kako u novom mandatu HSU želi u Vladu.

NACIONAL: U svim predizbornim anketama HSU stoji odlično. Kakav rezultat očekujete na izborima?
Nadam se da ćemo dobiti više nego što smo imali do sada. To bi za nas bio uspjeh. A to što dobro stojimo u anketama za mene nije nikakvo iznenađenje. Ja čak smatram da bi trebali dobiti i više. Pa mi u ove četiri godine imamo fantastične rezultate. Gotovo sve što smo obećali smo na kraju i ispunili. Sjetite se, 470 tisuća umirovljenika je dobilo ili će dobiti obeštećenje za dug države, izjednačili smo nove i stare umirovljenike, izbortili se za božićnicu. Mislim da je to dovoljni dokaz da smo svoja obećanja ispunili. Ako ima imalo svijesti među našim biračima, a ja vjerujem da ima, to će biti prepoznato na izborima. Dodatni je faktor to što ove stvari za koje smo se izborili treba i očuvati, a glas za HSU je način da se to i učini. S ova tri zastupnika koja smo imali u ovom sazivu Sabora učinili smo maksimum. Ako nas u slijedećem bude više, učinit ćemo više. Imali smo slučaj da smo se izborili za usklađivanje rasta mirovina s rastom plaća, da bi nakon 18 mjeseci HDZ uz pomoć HSP-a promijenio formulu. Da smo imali više zastupnika u Saboru to im ne bi uspjelo.

NACIONAL: Kako komentirate optužbe da tražite novac za umirovljenike na račun svih ostalih državnih resora, što je možda dobro za umirovljenike, ali loše za državu u cijelosti?
To nije točno. Sve što smo tražili, nismo tražili bezuvjetno, već smo svaki put isticali da mora biti u skladu s gospodarskim mogućnostima zemlje. Svi oni koji to pričaju, pogotovo ako su iz bivših Vlada, trebali bi se posuti pepelom, jer su oni tome doprinijeli. Oni su krivi za današnje loše gospodarsko stanje u zemlji i činjenicu da odnos radno sposobnih i umirovljenika u Hrvatskoj iznosi 1 naprema 1,4.

NACIONAL: Ipak, ne možete poreći da vaša stranka ima takav imidž u dijelu javnosti.
Takva percepcija postoji, ali ona je kriva. Na nas se cijelo vrijeme gleda kao na potrošače, a mi smo proizvođači. To smo bili nekoć, a mogli bi to biti i danas, samo nam ova Vlada nikad nije dala priliku. Imamo pet kvalitetnih i konkretnih projekata za napredak Hrvatske, ali HDZ nikad nije pokazao ni najmanje zanimanja za njih. Na nas se cijelo vrijeme gleda kao na neke trgovce i interesnu stranku, a to nije pravedno. Mi želimo pomoći da se ono što smo godinama stvarali sada dalje razvija i oplodi za korist cijele Hrvatske, a ne samo umirovljenika. Problem je što do sada nismo imali priliku to učiniti.

NACIONAL: Što biste to učinili da ste imali priliku?
Mi imamo konkretne mjere. HDZ-ovoj smo Vladi podnijeli pet gospodarskih prijedloga, nikad nam nisu ni odgovorili. To je naš cilj za budućnost. U ovom smo mandatu radili na povratu duga i mirovina. U slijedećem treba povećati standard, ali ne samo umirovljenika, već cijele Hrvatske. Jer ako se to dogodi, onda će i mirovine biti sigurne. Nema nama sigurnosti bez gospodarskog razvoja. Na tome ćemo inzistirati u slijedeće četiri godine. Mislim da imamo dovoljno znanja i iskustva da uspijemo. Svi govore kako treba povećati proizvodnju, ali ne govore kako. To je zato što ne znaju. Mi znamo, imamo konkretne mjere i ljude koji ih mogu provesti.

NACIONAL: Znači li to da u slijedećem mandatu želite u Vladu?
Apsolutno. Mislim da u budućnosti moramo sudjelovati u izvršnoj vlasti. Želja nam je Ministarstvo gospodarstva ili neka drugi resor koji se bavi razvojem. Samo, nema šanse da će na mjesto državnog tajnika ili pomoćnika ministra ići neki penzioner. Nama je mjesto u Saboru. Tako će biti barem dok sam ja na čelu ove stranke. Tamo trebaju biti mladi i sposobni ljudi, naravno uz našu pomoć. Na taj ćemo način afirmirati mlade ljude, stvoriti nove stranačke lidere za budućnost i malo promijeniti imidž stranke o kojem sam ranije govorio.

NACIONAL: Je li vam uistinu svejedno hoćete li nakon izbora koalirati s HDZ-om ili SDP-om? Ima li HDZ prednost zbog dosadašnje suradnje?
HDZ nema nikakvu prednost. Mi smo to riješili. Imamo svoj program i svoje ljude. Iza nas stoje uspjesi i zato idemo samostalno na izbore, a nakon toga ćemo vidjeti. Partnera ćemo odabrati tek nakon izbora.

NACIONAL: Što ako pobjednička stranka ne bude htjela pristati na vaše uvjete? Jeste li spremni provesti četiri godine u oporbi?
Ako ne možeš na vlast, onda moraš biti u oporbi. Ali moram reći da smatram kako bi to za ovu zemlju bila katastrofa. U nekoj zrelijoj demokraciji to možda i ne bi bilo tako tragično, ali u Hrvatskoj oporba nema nikakvog utjecaja na način kojim se upravlja državom. S obzirom da vidim kako Hrvatska ide u krivom smjeru, bila bi prava katastrofa da svo naše znanje ideje i prijedlozi ostanu neiskorišteni. U konačnici to ne ovisi o nama, možda se dogovore i bez nas, pa im nećemo ni trebati. No, ja odgovorno tvrdim da bi to, što se tiče gospodarskog razvoja Hrvatske, bila tragedija.

NACIONAL: U javnosti se često čuju kritike na račun aktualnog izbornog sustava. Što vi mislite o njemu?
Ovaj izborni sustav je na snazi već nekoliko izbora i nekako smo se navikli na njega. Meni je prihvatljiv. On je na neki način pravedan jer su izborne jedinice raspodijeljene tako da u svakoj ima podjednaki broj glasača. S druge strane, mislim da bi možda kvalitetniji sustav bio kada bi izborne jedinice poklapale sa županijskom teritorijalnom podjelom. Sada kad neke izborne jedinice sadrže i po tri županije, teško je za te jedinice naći kandidate koji su jednako poznati u svim tim županijama. Ako su već sve stranke organizirane po županijama, a ne po izbornim jedinicama, onda bi valjda bilo logično i da se izbori organiziraju na taj način. Tada bi bila bolja filtracija za kvalitetne kadrove. Druga stvar o kojoj bi ozbiljno morali razmisliti je to da omogućimo strankama veću kontrolu nad izabranim zastupnicima. Naime, prije nego je netko dobio povjerenje građana na izborima, dobio je povjerenje ljudi u stranci koji su ga kandidirali. Ipak, kao što često vidimo, nakon što je netko izabran stranka više nema apsolutno nikakvu kontrolu nad njim. Kad bi stranke imale mogućnost da opozovu zastupnike sa svojih lista, više ne bi bilo političkih prebjega.

Vezane vijesti

Hrelja: HDZ želi kupiti umirovljeničke glasove za 100 kuna

Hrelja: HDZ želi kupiti umirovljeničke glasove za 100 kuna

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) smatra da je jednokratna naknada od 100 kuna umirovljenicima prije izbora izraz krajnje drskosti i bezočnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika