19.10.2007. / 10:44

Autor: Katarina Zorić

TRGOVANJE DIONICAMA

Prekršajna prijava protiv Zagrebačke burze

Cijene dionica Croatia Airlinesa i Mediteranske plovidbe neobjašnjivo narasle.

Hanfa će podnijeti prekršajnu prijavu protiv Zagrebačke burze koja je propustila blokirati trgovanje dionicama Croatia Airlinesa i Mediteranske plovidbe s obzirom na to da je došlo do neobjašnjivo velikog rasta cijene, što je Burza prema svom pravilniku bila dužna učiniti", potvrdio je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Hanfe Ante Samodol.

Bez obzira na relativno manju likvidnost dionice prema internom pravilniku Burze trgovanje je trebalo biti zaustavljeno još u srijedu kada je dionica Croatia Airlinesa dosegla vrijednost od 5.000 kuna iako se taj dan tom dionicom trgovalo i po 1.100 kuna.

Dionice Mediteranske plovidbe također su doživjele neobjašnjiv rast. Njima se trgovalo u iznosu od 400.000 kuna. Dionica Croatia Airlinesa je imala dnevni promet od 1,5 milijuna kuna. Stoga je Zagrebačka burza smatrala da ne treba poduzimati posebne mjere.

Donicama Croatia Airlinesa trgovalo je 19 različitih brokerskih kuća, a 13 različitih brokera trgovalo je Mediteranskom plovidbom. U Hanfi tvrde da se radilo o "najvećoj povezanoj prijevari na Zagrebačkoj burzi". Dionice Croatia Airlinesa i Mediteranske plovidbe ostvarile porast od 188 odnosno 350 posto.

Hanfa je odlučila poništiti 134 transakcije kojima su protrgovano 444 dionice Croatia Airlinesa te 48 transakcija Mediteranske plovidbe kojima je trgovano sa 755 dionica.

Glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum nije želio komentirati stavove predsjednika Hanfe sve dok Burza ne dobije i službeni dopis Hanfe.

Vezane vijesti

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

"Omogućavate daljnju tajkunizaciju poduzeća"

Saborska oporba usprotivila se danas izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom koje predlaže Vlada, ističući kako se sustav radničkog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika