20.10.2007. / 09:35

Autor: Martina Čizmić

NEKRETNINE

Najskuplje svjetske nekretnine koje se prodaju

U posljednjih godinu dana cijene kvadrata stanova u vellikim gradovima u Hrvatskoj porasli su u prosjeku za 10 posto. Dijelom jer je stanova za prodaju malo, a potražnja velika. Oni kojima nije bitno koliko stoji kvadrat stana ili kuće, možda će biti zanimljive ove nekretnine.

Razbacane su po cijelom svijetu, od Australije pa do Francuske rivijere. Ima ih čak i u prirodnom rezervatu u Zambiji. Niti jedna nije procjenjena na manje od 50 milijuna dolara. Pa ako imate dovoljno novca da kupite ovakvu nekretninu, neće vam biti teško odvojiti još koji milijun za troškove goriva za privatni zrakoplov koji će vas tamo i odvesti.

Saudijski princ Bandar bin Sultan prodaje svoju skijašku "kolibu" u Aspenu procjenjenu na 135 milijuna dolara i nije spreman spustiti cijenu. Zanimljivo je da prodaje i svoju Istambulsku palaču sa 64 sobe. Za nju traži samo 100 milijuna dolara.

Rumunjski dvorac Bran izgrađen 1212. Bio je dom grofa Vlada Tepeša, koji je poslužio kao inspiracija za grofa Drakulu. Ovaj predivan dvorac koji spada u rumunjsku kulturnu baštinu može se kupiti za 140 milijuna dolara.

Potencijalni kupci ovih kuća najbogatiji su svjetski ljudi koji traže svoj drugi, treći ili četvrti dom. Amerikanci, Arapi i Europljani dugo su vladali tržištem nekretnina, no sve je više bogataša iz Indije, Kine i Rusije kojima nije problem izdvojiti nekoliko stotina milijuna dolara za kuću koju žele. Jedino je indijski čelični tajkun Lakshmi Mittal dao preko 100 milijuna dolara za kuću u Kensington Palace Gardensu. Platio je 127 milijuna dolara, no to je bilo "davne" 2005.godine.

Iako još nije izgrađena do kraja, za svoju planinsku "kolibicu" u Montani, Tim Blixseth traži 155 milijuna dolara. Kaže da je već nekoliko pripadnika Forbsove liste najbogatijih pitalo za "kolibicu" od mizernih 4900 metara četvornih sagrađenu od kamena i drveta u Yellowstoneu. No, dok on ne dovrši gradnju negdje 2008. najskuplja kuća na prodaju može se naći na Beverly Hillsu. Za 165 milijuna dolara, kupac će dobiti vilu od gotovo 7000 metara četvornih koja je nekad pripadala izdavaču Williamu Randolphu Hearstu.

Donald Trump kupio je svoje imanje u Palm Beachu na Floridi prije tri godine za 40 milijuna dolara. Nakon preuređenja, prodaje ga za 125 miljuna dolara i nije spreman spustiti cijenu.

Imanje "Three Ponds" u Bridgenhamptonu prvo je bilo procjenjeno na 75 milijuna dolara. Šezdeset hektara zemljišta sadrži i golf igralište, 14 vrtova, dvadesetmetarski bazen i kuću za goste.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika